ua en ru

В розпалюванні конфліктів із забудовниками замішані політики, - Кличко

Мер Києва, голова Київської міської державної адміністрації (КМДА) Віталій Кличко вважає, що у розпалюванні конфліктних ситуацій навколо забудов у Києві зацікавлені представники певних політичних сил. Про це він заявив в інтерв'ю журналістам, коментуючи події навколо конфлікту, який стався в ніч з 1 на 2 квітня на Микільсько-Слобідській вулиці.

"Я впевнений, що хтось зацікавлений у розігріві таких ситуацій, але ми всі конфліктні ситуації з забудовами в Києві намагаємося вирішувати в правовому полі і виключно мирним шляхом", - сказав Кличко.

Він також зазначив, що часто забудовники звертаються до правоохоронних органів зі скаргою на те, що якісь "молодчики" вимагають з них гроші, оскільки останні спочатку створюють конфлікт, підбурюючи людей, а потім за врегулювання ситуації вимагають хабар.

"У мене питання: доки всі сторони шукають вихід із ситуації в правовому полі, комусь вигідно нагнітати цю ситуацію? Звідки зброя на майданчику? Чому всі ці події відбуваються пізно ввечері, майже вночі? Що там роблять представники політичних сил, які не є місцевими жителями? Багато питань. І, я думаю, об'єктивні відповіді на це мають дати правоохоронні органи", - сказав Кличко.

Слова мера підтвердив і начальник главку столичної міліції Олександр Терещук: "На будівельному майданчику під час конфлікту були місцеві жителі, які не хотіли битися, і я буду їх захищати. Але, з іншого боку, я там побачив молодих людей, які постійно ходять по будівництвах. Вони живуть в Переяслав-Хмельницькому, Білій Церкві, Броварах. Виникає питання: що вони роблять в Києві на цих будівництвах? Терпіти сьогодні в місті молодих людей, які в обід тренуються, а ввечері надягають маски і йдуть громити все, ніхто не буде", - зазначив Терещук.

"Там була ще одна громадська організація, у представників якої вилучено зброю, вилучені патрони, встановлюємо, чия зброя стріляла. Також зафіксовано автомобіль, з якого роздавали гроші тим, хто там бешкетував. Будемо розслідувати", - додав глава київської міліції.

Як повідомляють ЗМІ, в конфлікті брали активну участь представники партії "Свобода", чия активність у цьому питанні може бути пов'язана з майбутніми виборами до київської міської ради.