ua en ru

Розвитку галузі відновлюваної енергетики в Україні заважає побудова енергоструктури під великі об'єкти генерації, - експерт

Український ринок відновлюваної енергетики сьогодні один з найпривабливіших в Європі. Про це заявив президент Асоціації учасників ринку альтернативних видів палива та енергії України (АПЕУ) Віталій Давій.

На його думку, в 2012 р. показники потужностей сонячних і малих гідроелектростанцій, а також об'єктів теплової генерації на альтернативному паливі та підприємств з виробництва моторного біопалива можуть зрости мінімум в 2 рази.

"У 2010 році об'єкти відновлюваної енергетики виробили близько 240 млн кВт годин електроенергії, у 2011 році цей показник складе більше 360 млн. кВт годин. Якщо всі задекларовані учасниками ринку плани з будівництва нових об'єктів будуть виконані, то в 2012 р. в Україну буде генерувати близько 1 млрд 17 млн ​​кВт годин "зеленої" електроенергії ", - зазначив глава АПЕУ.

Також він зазначив, що розвитку галузі сьогодні заважає радянська спадщина в енергетичній системі України - побудова структури під великі об'єкти генерації: теплові та атомні електростанції.

Разом з цією особливістю української енергетичної інфраструктури, актуальним питанням для учасників ринку відновлюваної енергетики також є місцева складова (питома частка української продукції) в проектах, які реалізуються в Україні. Згідно з прийнятим раніше законом об'єкти відновлюваної енергетики для отримання "зеленого" тарифу повинні використовувати не менше 15% вітчизняної сировини, матеріалів, обладнання, робіт і послуг при здачі в експлуатацію в 2012 році, не менше 30% - при здачі в 2013 році і не менш 50% - при здачі в 2014 році.

На думку президента ізраїльської компанії Sun Electra, яка бере участь у кількох українських проектах Петра Розенкранца, правилу місцевої складової на початковому етапі компаніям буде слідувати не складно, однак подальше збільшення частки українських товарів та послуг зажадає більш високотехнологічних підрядників, оскільки в Україні відсутня налагоджена система функціонування високотехнологічних підприємств.

Ще одним важливим напрямком розвитку нетрадиційної енергетики та підвищення енергоефективності комунальних, промислових та аграрних підприємств в Україні є виробництво теплової та електричної енергії з деревних і аграрних відходів.

За даними АПЕУ, ресурсний потенціал дозволяє замістити в Україні в найближчі 2-3 роки альтернативним паливом близько 5 млрд кубометрів природного газу.

У той же час, за словами учасників ринку, сьогодні на ринку твердого біопалива склалася складна ситуація. З одного боку виробники паливних брикетів та пелет відчувають гострий дефіцит сировини, з іншого - Податковий кодекс містить ряд норм, які створюють законодавчі колізії для виробників твердого біопалива в частині сплати ПДВ. Зокрема, на сировину для виробництва деревного палива ПДВ не нараховується, а на кінцеву продукцію - нараховується.

Що стосується тенденцій на ринку твердого біопалива, то, на думку глави АПЕУ Віталія Давія, за підсумками 2011 року експорт українського твердого біопалива з усіх видів сировини може скласти більше 650 тис. тонн, загальне виробництво - більше 800 тис. тонн. Прогноз на 2012 рік - зростання виробництва на 5-6%.