ua en ru

Розвиток відновлювальної енергетики в СНД перейде на принципово новий рівень, - експерти

Розвиток відновлювальної енергетики в країнах СНД перейде восени 2011 р. на принципово новий рівень реалізації та масштабів інвестиційних проектів. Галузеві експерти вважають досвід України у розвитку проектів в сфері відновлюваної енергетики дуже цінним і показовим для інших держав, а третій міжнародний форум з відновлюваної енергетики енергоефективності в Україні REF-2011, що відбудеться в Києві у жовтні - ключовою галузевою подією в країнах Східної Європи.

Як зазначив член ради директорів «Група НІТОЛ» (РФ, виробництво полікремнію, сонячна енергетика) Андрій Котенко, «В останні роки ми спостерігаємо динамічний розвиток ринку сонячної енергетики в Україні. При цьому інвестиції спрямовані як на формування сировинної основи галузі, виробництво моно-і полікристалічного кремнію, так і безпосередньо в будівництво сонячних електростанцій. Цей факт робить 3-й Міжнародний Форум з відновлюваної енергетики та енергоефективності в Україні цікавим як для потенційних інвесторів і фахівців з сонячної енергетики, так і для представників законодавчої та виконавчої влади з точки зору знайомства з досвідом реалізації програм підтримки сонячної енергетики в Україні».

Поряд з динамічним розвитком відновлювальної енергетики в країнах СНД, і Україні зокрема, галузеві компанії також очікують формування ринку супутніх послуг.

«Після прийняття в 2009 р. законодавства про «зелений» тариф в Україні розпочався справжній бум проектів з відновлювальної енергетики. Цьогоріч ми вже бачимо перші великі проекти на стадії будівництва. Ми впевнені, що на наступного року почнеться девелоперський бум в галузі, і Україні вже потрібно готуватися до великих обсягів будівельно-монтажних робіт».- зазначив Вадим Новиков, директор компанії Prenecon Ukraine (вітроенергетика).

На його думку, сьогодні як замовники, так і підрядники поки не готові до галузевого буму в Україні, проте багатий досвід країн Західної Європи дозволить усунути дані «хвороби розвивається».