ua en ru

Розвиток власного газовидобування є питанням нацбезпеки, - політолог

Проросійські політики і лобісти докладуть всіх зусиль, щоб зірвати голосування за законопроект №2120, який дасть можливість збільшити видобуток українського газу. Про це на своїй сторінці в соцмережі Facebook написав політолог Вадим Карасьов.

"Голосування багато в чому стане знаковим. Противники розвитку українського газовидобутку можуть говорити що завгодно, очевидно одне - ці хлопці грають проти інтересів країни", - зазначив експерт.

Політолог підкреслив, що питання видобутку власного газу потрібно розглядати не тільки в економічній площині, скільки з точки зору забезпечення національної безпеки.

"За імпортний газ ми платимо Росії. Хоча б з цієї точки зору внутрішній видобуток газу потрібно всіляко розвивати і стимулювати. Тоді мільярди доларів не будуть йти тим, хто веде проти нас війну", - уточнив Карасьов.

Нагадаємо, законопроект №2120 передбачає внесення поправок до 252 статті Податкового кодексу України. Після того, як ці зміни будуть підтримані у Верховній Раді, рента за видобуток газу з покладів глибиною до 3,5 км буде знижена до 34%, для свердловин глибиною до 5 км - до 29%, а для надглибоких розробок глибиною більше 5 км - до 14%. За прогнозами провідної світової консультаційної компанії IHS CERA, це дозволить збільшити виробництво газу до 8,5 млрд м3 в 2025 році і 11 млрд м куб. в 2035 році.

Раніше міністр енергетики і вугільної промисловості України Володимир Демчишин виступив на підтримку зниження ренти для вітчизняних газовидобувників. За його словами, таке рішення було прийнято в результаті тривалих переговорів між енергетичним відомством і Міністерством фінансів.

Фактично в уряді визнали, що в серпні 2014 року Кабміном була допущена помилка: різке підвищення ставок ренти змусило багатьох учасників ринку повністю переглянути інвестиційні плани газовидобутку в Україні. Темпи інвестицій у газовидобувну галузь країни скоротилися до 10% (у порівнянні з 2012-2013 рр.). Галузь опинилася на межі вимирання.

Голосування по законопроекту №2120 заплановано на 30 червня.