ua en ru

Розвідка Франції знала про загрозу теракту в "Батаклане" з 2010 року

Розвідка Франції знала про загрозу теракту в "Батаклане" з 2010 року Фото: концертний зал "Батаклан"

У 2010 році французькі слідчі вийшли на ім'я бельгійського радикала Фарука Аббеса, який планував організувати атаку на "Батаклан"

Французькі спецслужби отримували інформацію про можливу загрозу теракту в паризькому концертному залі "Батаклан" з 2010 року. Про це пише видання Le Canard enchaine з посиланням на власні джерела.

Про можливу загрозу теракту стало відомо в ході розслідування теракту, що стався в Каїрі в лютому 2009 року проти учнів французького ліцею. Тоді французькі слідчі вийшли на ім'я бельгійського радикала Фарука Аббеса, який планував організувати атаку на "Батаклан".

У 2010 році Аббес був укладений під варту, однак за браком достатніх доказів судовий розгляд у його справі через два роки було закрито.

Крім цього, за інформацією Le Canard enchaine, Аббес був знайомий з екстремістом Фабьеном Кленом, який заявив про причетність ІГ (організація, заборонена в РФ) до паризьким атак.
Увечері 13 листопада терористи здійснили серію нападів на вулицях в Парижі, в концертному залі "Батаклан" та біля стадіону "Стад де Франс". У нападників було автоматичну зброю, а також закріплені на поясах вибухові пристрої. В результаті терактів загинули 130 осіб, 89 з них - в "Батаклане". Сотні людей отримали поранення.

Нагадаємо, увечері 13 листопада в Парижі відбулася серія терактів у різних районах містах. Спочатку сталися три вибухи біля Stade De France, де проходив матч Франція-Німеччина. Крім того, терористичні атаки сталися в п'яти інших місцях Парижа. Зокрема, терористи захопили і розстріляли заручників у театрі Bataclan.

В цілому, в результаті нападів загинули 132 чоловік, ще більше 350 отримали поранення

Відповідальність за вчинення терактів в Парижі узяли на себе бойовики терористичного угруповання ИГИЛ.