ua en ru

При розведенні сил на Донбасі за годину вздовж 500 км лінії зіткнення припиняться бої, - Хуг

При розведенні сил на Донбасі за годину вздовж 500 км лінії зіткнення припиняться бої, - Хуг Фото: Олександр Хуг (facebook.com/oscesmm)

Хуг заявив, що у сторін "відсутня воля зупинити конфлікт"

Якщо сторони конфлікту на Донбасі візьмуть рішення про розведення сил і засобів, за годину вздовж 500 км лінії зіткнення припиняться бойові зіткнення. Про це заявив перший заступник голови Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ Олександр Хуг в інтерв'ю виданню "Ділова столиця".

Так, за словами Хуга, він не може знайти відповідь на питання: чому сторони не розводять сили і засоби на вказану відстань? Представник ОБСЄ також зазначив, що сторони конфлікту на Донбасі можуть відвести важке озброєння і припинити вести вогонь, за його словами, це цілком реально.

"Якщо сторони приймають рішення (про розведення сил і засобів, - ред.), зіткнення зупиняються протягом години вздовж майже 500 км лінії зіткнення. З одного боку, це позитивно, оскільки демонструє, що це можливо. Але з іншого боку, це досить небезпечна ситуація, бо її можна порівняти з тумблером контролю. Тобто, його можна увімкнути-вимкнути, підвищити-знизити", - заявив він.

Хуг також заявив, що у сторін "відсутня воля зупинити конфлікт".

"При бажанні сторін, конфлікт може завершитися швидко - протягом короткого періоду часу, якщо сторони хочуть цього досягти. І чим раніше це станеться, тим краще. Бо, фізична і моральна шкода цивільному населенню зростає. Чим довше це триває, тим складніше буде відновити таку втрату", - зазначив він.

Нагадаємо, раніше Хуг заявляв, що в мінських угодах немає жодного положення, що дозволяє вогонь у відповідь.