ua en ru

Для вирішення ситуації по ПДВ-платежамв в енергетиці необхідно втручання Міненерго, - експерт

На сьогоднішній день обласні енергорозподільчі компанії поставлені в умови, коли змушені покласти на себе витрати всіх учасників енергоринку по сплаті ПДВ, оскільки не отримують протягом місяця податковий кредит. Ситуацію можна було б вирішити, якби і генеруючі компанії, іДП "Енергоринок", і обленерго переуклали договори і почали виписувати податкові накладні синхронно - кожні 10 днів. Про це розповів партнер юридичної компанії Constructive Lawyers Олександр Зінкін.

На його думку, для того, щоб компанії перейшли на синхронні розрахунки з ПДВ, необхідно втручання вертикалі влади в особі Міністерства енергетики та вугільної промисловості і фіскальних органів. Особливо, щоб зняти гостру проблему напередодні опалювального сезону.

У той же час експерт висловив підозру, що держава вирішила "зняти" з обленерго 20% оборотних коштів. Однак у результаті кошти недоотримають генеруючі компанії.

"Зараз виходить, що обленерго перші платять і майже за всіх. А якщо буде все пропорційно, і всі одночасно будуть реєструвати - "Енергоатом" сплатив свій ПДВ, "Енергоринок" передав, і обленерго змогли зареєструвати свої податкові накладні, поклавши на спецрахунок тільки той ПДВ, який повинні заплатити в бюджет, а не потім бути з від'ємним залишком завжди", - зазначив Зинкин.

На його думку, глобально ситуація може бути дозволена, коли ринок електроенергетики буде реформовано. За його словами, систему енергопостачання необхідно демонополізувати, виключивши зі схеми "Енергоринок" та перейшовши на прямі договори між виробниками та постачальниками, у відповідності з прогресивною західною моделлю функціонування ринку електроенергії.

"Прем'єр Яценюк оголосив, що хоче реформувати галузь, коли окремо будуть платити за транспортування, окремо - за генерацію. Якщо будуть прямі договори між постачальниками і виробниками, то буде дві зацікавлені сторони - одна продати, інша - купити з відповідним ціноутворенням. Кожен буде заробляти на своєму, а не будуть створюватися великі потоки, коли можна або за законом, або за якимось внутрішнім державним документам ось так в один момент позбавити компанії 20% оборотних коштів", - упевнений експерт.

Як повідомлялося, з 1 липня в повному обсязі запрацювала електронна система адміністрування податку на додану вартість.

В енергетиці, за словами експертів, запровадження цієї системи проходить особливо болісно, оскільки через протиріччя змін до Податкового кодексу і чинного закону "Про електроенергетику" в частині періоду складання податкових накладних, обленерго протягом місяця не зможуть отримувати податковий кредит, що призведе до суттєвих касових розривів.
Компанії не зможуть розрахуватися з ДП "Енергоринок", а "Енергоринок" - з енергогенерацією. За оцінками експертів, генеруючі енергокомпанії вже в липні недоотримають як мінімум 2 млрд грн, що еквівалентно вартості 1,3 млн тонн вугілля.