ua en ru

Дозвіл на перебування іноземних військових баз в України буде надавати Рада, - нардеп

Дозвіл на перебування іноземних військових баз в України буде надавати Рада, - нардеп Фото: Ірина Луценко (rada.gov.ua)

Такі зміни відбудуться у разі ухвалення змін до Конституції щодо курсу до НАТО та ЄС

Після ухвалення змін до Конституції у частині закріплення курсу до НАТО та ЄС перебування військових баз інших держав на території України не може відбуватись без дозволу Верховної ради. Про це заявила представник президента у ВР Ірина Луценко, передає кореспондент РБК-Україна.

Йдеться про виключення з Конституції пункту 14 перехідних положень.

"Пропозиціями, внесеними у цьому законопроекті, президент України пропонує виключити пункт 14 перехідних положень з Конституції, яким передбачено можливість перебування військ іноземної держави на базі на українській території. Якщо ми викидаємо 14 пункт з перехідних положень Конституції, це буде означати, що без дозволу Верховної ради перебування військових баз інших держав не буде відбуватись. Таке саме передбачено і законом України про договори України", - додала Луценко.

За її словами, після розгляду законопроекту у комітетах, документ буде винесено у сесійну залу.

"Основним комітетом (з розгляду законопроекту про закріплення у Конституції України курсу до ЄС та НАТО, - ред.) є комітет Князевича. Засідання ще не призначено щодо розгляду цього питання, але я думаю, що розгляд буде призначено на найближчий період. Потім буде комітет з європейської інтеграції, комітет з боротьби з корупцією також залучені до цього процесу", - повідомила Луценко.

Представник президента наголосила, що внесення змін до Конституції має особливий порядок розгляду.

"Наскільки я знаю, у комітеті по боротьбі з корупцією вже призначено це засідання. Я думаю, що не буде у жодному комітеті будь-яких заперечень з цього приводу. Президент розраховує на підтримку як комітетів, так і підтримку зали", - додала вона.

Нагадаємо, як писало РБК-Україна, президент Петро Порошенко запропонував виключити з Конституції положення про перебування іноземних військових формувань на території України. Луценко тоді зазначала, що мається на увазі перебування Чорноморського флоту на території Кримського півострова, який є українським.

Раніше командувач Військово-морських сил Збройних сил України Ігор Воронченко заявив, що ситуація у Чорному морі дуже напружена, в тому числі у зв'язку з ігноруванням Росією норм міжнародного морського права.