ua en ru

Розроблений Україною законопроект про суспільне мовлення потребує доопрацювання, - ОБСЄ

Організація з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ) позитивно оцінила розроблений Україною законопроект про суспільне телебачення і радіомовлення, водночас зазначивши, що документ потребує доопрацювання. Про це повідомляє прес-служба ОБСЄ.

"Мій офіс позитивно оцінює основні положення пропонованого документа, у тому числі принципи і завдання майбутньої Національної громадської телерадіокомпанії України (НГТУ) і її ліцензійні процедури, які допоможуть встановити правові та інституційні рамки для захисту незалежності та підзвітності служби громадського мовлення", - зазначила представник ОБСЄ зі свободи ЗМІ Дуня Міятович в листі, направленому голові Верховної Ради України Володимиру Рибаку, разом з правовою експертизою пропонованого закону, підготовленою експертами ОБСЄ.

Водночас, за її словами, законопроект не виключає можливості паралельного державного та суспільного мовлення, що суперечить Європейським стандартам свободи вираження думок та свободи ЗМІ. Також він передбачає залежність від Кабінету міністрів.

Також експерти ОБСЄ рекомендують переглянути всю систему фінансування майбутнього мовника, оскільки запропоновані механізми не беруть до уваги позитивний досвід, який існує в регіоні ОБСЄ.

"Я сподіваюся, що рекомендації експертів будуть враховані при обговоренні та прийнятті цього довгоочікуваного закону, так як вони забезпечать дотримання зобов'язань ОБСЄ зі свободи ЗМІ та міжнародним стандартам", - підсумувала Міятович.

Нагадаємо, 3 липня Рада прийняла в першому читанні за основу законопроект №1076, ініційований Кабінетом міністрів України, України "Про Суспільне телебачення і радіомовлення України". Згідно з законопроектом передбачено створити юридичну особу публічного права "Національну суспільну телерадіокомпанію України".