ua en ru

Різниця в конкурентоспроможності країн єврозони збільшується, - Ж.М.Баррозу.

Різниця в конкурентоспроможності країн єврозони збільшується і не можна допустити, щоб держави з великим дефіцитом держбюджету безнадійно відстали від лідерів. Про це напередодні саміту Євросоюзу 25-26 березня в інтерв'ю Handelsblatt заявив глава Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу. За його словами, важливо створити ефективний механізм взаємодопомоги в єврозоні, який в той же час не стане автоматичним регулятором виплат допомог відстаючим країнам.
Відповідаючи на запитання, що зробить ЄС для вирівнювання відставання Греції та інших нових членів співтовариства від країн старої Європи, Ж.М.Баррозу сказав: «Ми виступаємо за посилення економічної координації і в травні внесемо відповідні пропозиції. Ми не можемо більше обмежуватися лише контролем за держфінансами (країн-членів ЄС). Проблема набагато серйозніше. Простої санації їхніх бюджетів вже недостатньо. Їх урядам необхідно нарешті взятися за давно назрілі економічні реформи».
Глава Єврокомісії підкреслив, що Eurostat неодноразово озвучував свої сумніви про достовірність бюджетних показників Греції. «Ще в 2004 р. Єврокомісія почала відносно Греції розслідування за порушення вимог Договору про ЄС», - нагадав Ж.М.Баррозу.
Говорячи про допомогу Греції, що стала в останній час слабкою ланкою євроспільноти, Ж.М.Баррозу відзначив, що допомога цій країні передбачена ст. 136 Договору про ЄС, але вимагає згоди всіх сторін. «Мета саміту - прийти до рішення, як діяти по відношенню до Греції. В іншому випадку ситуація невизначеності затягнеться надовго. Цього допускати не можна, то му що постраждає стабільність єврозони, з'явиться підгрунтя для різних спекуляцій», - підкреслив глава Єврокомісії, додавши, що, безумовно, без згоди канцлера Німеччини Ангели Меркель домогтися швидкого вирішення питання буде складно, передає РБК daily.