ua en ru

Різниця в ціні між нафтою WTI і Brent найближчим часом збільшиться, - експерт

Різниця в ціні між нафтою WTI і Brent найближчим часом збільшиться через можливе здешевлення американської марки палива, вважає директор відділу CFD і лістингових продуктів Saxo Bank Оле Слот Хенсен.

"Ціна на нафту сорту WTI останнім часом знижувалася, і трейдери відчувають себе все більш невпевненими щодо того, куди рухатися далі. Ознаки подальшого уповільнення, якщо не прямого спаду, світового споживання затьмарили ризик різкого стрибка ціни в умовах різних геополітичних факторів, зокрема, протистояння між Іраном і Європою з приводу ядерної програми країни. Хедж-фонди продовжили нарощувати довгі позиції по нафті WTI, кількість яких на даний момент становить 248 млн бар., в той період, коли ціна насправді впала. Минулого тижня ми спостерігали ризик збільшення ліквідації довгих позицій після того, як надійшла новина про зниження попиту в США", - відзначив експерт.

За даними Управління енергетичної інформації США, попит на нафту в Америці до справжнього моменту впав до близько 18 млн бар./доб., особливо в умовах різкого падіння споживання бензину.

"Через це нафта марки WTI опинилася під більш сильним тиском, ніж нафта Brent, і різниця в ціні збільшилася до 16 дол. - це найбільший показник за майже півроку. Таке посилення відхилення свідчить про наявність премії за геополітичний ризик, що, перш за все, йде на користь нафти Brent, враховуючи її нинішній статус світового еталона. Крім того, додаткову підтримку надає дефіцит пропозиції в Європі, внаслідок чого на нафту Brent тримається високий попит, беручи до уваги той факт, що деякі країни повинні знайти нових постачальників до набрання чинності в липні ембарго на іранську нафту. З погляду технічного аналізу, нафта Brent затиснута в середині діапазону 115-109 дол., а нафта WTI в черговий раз тестує підтримку під тиском вищезгаданих факторів. Прорив нижче рівня 95 дол. несе з собою ризик активної ліквідації довгих позицій, яка може стати причиною швидкого повернення ціни до позначки 90 дол.", - сказав Хенсен.

Зазначимо, сьогодні за станом на 09:25 за київським часом нафта Brent торгувалася в Лондоні за 116,40 дол./бар., а WTI - за 99,17 дол./бар.