ua en ru

Залежність розміру моральної шкоди від статусу особи, якій вона була завдана, не призведе до упереджених судових рішень з цього приводу, - Мін'юст.

Залежність розміру моральної шкоди від статусу особи, якій вона була завдана, не призведе до упереджених судових рішень з цього приводу. Про це на прес-конференції повідомила заступник міністра юстиції Валерія Лутковська, коментуючи вето Президента на зміни до Цивільно кодексу, якими передбачалася така залежність, передає кореспондент РБК-Україна. "В плані залежності розміру шкоди залежно від статусу особи я не тільки не вбачаю нічого поганого в цьому, але й бачу великий позитив. Якщо проаналізувати практику Європейського суду з прав людини, то ми побачимо, що розмір моральної шкоди залежить від статусу особи", - сказала вона. При цьому вона пояснила, що чим вищий рівень публічності займає особа, тим менший розмір компенсації за моральну шкоду призначається у європейській судові практиці.

З позицією Мін'юсту погоджуються також правозахисник, співголова Харківської правозахисної групи Євген Захаров. Він зазначив: "Я не згоден, що суди призначатимуть тим більший розмір компенсації, чим вищий статус позивача". Також він додав, що практика судочинства показує, що "високопосадовці, як правило, програють справи журналістам про відшкодування моральної шкоди".

Голова Національної спілки журналістів Ігор Лубченко раніше заявляв, що закріплення поняття "статусу" в справах з нанесення моральної шкоди призведе до тиску на ЗМІ з боку чиновників за допомогою судових позовів.

Нагадаємо, що ветована норма Цивільного кодексу передбачала, що розмір грошового відшкодування моральної шкоди визначається судом залежно від характеру правопорушення, статусу особи, якій завдана така шкода.