ua en ru

Розмір регламентних виплат повинен відповідати ринковим значенням, - гендиректор МТСБУ

У 2013 році Моторне (транспортне) страхове бюро України (МТСБУ) виплатило 31,1 млн грн регламентних виплат з Фонду захисту потерпілих. Про це повідомляє інформаційний проект FinMaidan.

З фонду виплачуються відшкодування потерпілим у ДТП, винуватцями яких є незастраховані водії або невстановлені транспортні засоби, а також пільгові категорії автовласників (ветерани ВВВ, пенсіонери, інваліди).

Всього було врегульовано 2131 страхову подію, ще в 733 страхових випадках потерпілим було відмовлено в регламентній виплаті. Для порівняння, у 2012 році виплату з фонду отримали 2456 постраждалих, відмовлено у 553 випадках. "Аналіз відшкодувань за 2011-2013 роки показав, що середній розмір виплати на 40% вищий, ніж середня виплата по ОСАГО, в той же час витрати на врегулювання вищі на 50%", - розповіла генеральний директор МТСБУ Наталія Гудима. Згідно з підрахунками, середній розмір виплати в минулому році склав 14,6 тис. грн, в той час як страховики платили в середньому 9 тис. грн.

Одна з причин завищених виплат - визначення розміру збитків без застосування принципу "заміщення". "У розрахунках вказується ціна на запасні частини офіційного дилера, а не з альтернативних джерел", - пояснює Гудима. Крім того, вартість послуг аварійних комісарів залежала від розміру збитків, що стимулювало завищувати виплату, щоб отримати більшу винагороду за роботу. Крім того, ремонт транспортних засобів проводився тільки на чотирьох визначених СТО.

Експерти МТСБУ пропонують встановити різнорівневий контроль над основними показниками регламентних виплат: середній розмір, витрати, регресні вимоги. Також необхідно відмовитися від практики пропозиції потерпілому здійснити регламентну виплату на рахунок акредитованого СТО. Потерпілому буде пропонуватися виплата на руки, що дозволить зменшити суми на розмір ПДВ. "Наше завдання, щоб розмір регламентних виплат відповідав ринковим значенням", - сказала Гудима.