ua en ru

Розмови про націоналізацію торгової мережі АТБ можуть відлякати інвесторів, - експерт

Ніяка приватна власність не може бути націоналізована тільки тому, що хтось з народних депутатів бездоказово звинуватив когось у "фінансуванні тероризму". Таку думку висловив керуючий партнер ІК Eavex Capital Юрій Яковенко, коментуючи ініціативу групи народних депутатів провести націоналізацію торгової мережі АТБ.

"Якщо мова йде про фінансування тероризму, то цим повинні займатися правоохоронні органи. Вони повинні визначати факти фінансування тероризму з боку цього підприємства, тобто провести слідство, і лише тоді притягнути винних до кримінальної відповідальності і зупинити цей процес. І, можливо, суд тоді винесе рішення конфіскувати їх власність на користь держави", - вважає експерт.

Яковенко зазначив, що якщо навіть припустити, що є якесь правопорушення, то депутати-законодавці повинні діяти в рамках закону.

"На підставі того, що у когось є якась інформація, раптом щось націоналізувати? З цього зовсім не випливає, що це підприємство має бути націоналізоване. Це приватна власність", - додав експерт.

Яковенко вважає, що причиною появи цього законопроекту стали корпоративні конфлікти і бажання групи депутататов ВР зробити собі піар.

"Ситуація навколо АТБ схожа, по-перше, на якусь корпоративну війнушку, а по-друге простежується, суто політична, популістична мета. Тому все це виглядає якось дуже, м'яко кажучи, негарно", - вважає експерт.

У той же час у ЗМІ потрапила інформація, що причину появи законопроекту слід шукати в побутовому конфлікті між співвласником АТБ Геннадієм Буткевичем та власником компанії S. I. GROUP (ТМ SEMKI і "Морські") Сергієм Рибалко, який зараз є депутатом Верховної Ради від Радикальної партії.

Як повідомлялося раніше, у парламенті був зареєстрований законопроект №2689 "Про націоналізацію майна торгової мережі АТБ". Під цим документом підписалися депутати, що представляють різні фракції: Олег Ляшко, Дмитро Лінько, Артем Вітко, Оксана Корчинська, Андрій Лозовий (Радикальна партія), Володимир Парасюк, Ірина Суслова, Андрій Іллєнко (позафракційні), Ігор Луценко та Сергій Євтушок ("Батьківщина"), Тетяна Чорновіл, Юрій Тимошенко та Михайло Гаврилюк ("Народний фронт"), Сергій Тригубенко ("Блок Петра Порошенко") і Семен Семенченко ("Самопоміч").