ua en ru

У парламенті зареєстрований законопроект про націоналізацію майна мережі АТБ

У Верховній Раді України зареєстровано проект закону "Про націоналізацію майна торгової мережі "АТБ" (№2689 від 21.04.2015).

Авторами законопроекту виступила велика група народних депутатів.
Серед них є представники всіх п'яти фракцій правлячої коаліції - "Блоку Петра Порошенко", "Народного Фронту", "Батьківщини", Радикальної партії "Самопоміч", а також депутат від партії "Свобода" Андрій Іллєнко та позафракційний Володимир Парасюк.

У законопроекті наголошується, що націоналізація майна торгової мережі "АТБ" здійснюється з метою недопущення фінансування тероризму та незаконних збройних формувань та з метою створення загальнонаціональної роздрібної торговельної мережі соціальної спрямованості.

Документ також передбачає, що націоналізація майна торгової мережі "АТБ" проводиться за умови попереднього і повного відшкодування його вартості.

У пояснювальній записці до законопроекту зазначено, що у Єдиний реєстр досудових розслідувань за № 42015050000000124 в даний час внесено відомості про фінансування тероризму співвласником мережі дискаунтерів "АТБ" Буткевичем Р. В. з правовою кваліфікацією злочину за частиною 1 статті 258-5 Кримінального кодексу України.

"Слід зазначити, що розвиток бізнесу торгової мережі "АТБ" досягла свого піку за часів злочинного режиму Віктора Януковича. Магазини "АТБ" працювали до Революції гідності під протекторатом попередньої влади, а зараз, за інформацією спецслужб, через власників офшорних компаній мережа супермаркетів має у співвласниках свого бізнесу відомого російського олігарха Костянтина Малафєєва, засновника інвестиційного фонду Marshall Capital Partners, який, за публікаціями в ЗМІ, здійснює масштабну фінансову підтримку терористичних організацій ДНР і ЛНР. Цей факт пояснює, чому, незважаючи на російську окупацію АР Крим і військову агресію Російської Федерації на сході України, мережа супермаркетів "АТБ" безперешкодно працює на окупованих територіях і продовжує отримувати там прибуток", - йдеться в пояснювальній записці до проекту закону.

Документ також містить посилання на Статтю 41 Конституції України, яка передбачає можливість вилучення об'єктів права приватної власності у випадках суспільної необхідності. У документі стверджується, що "необхідність націоналізації майна торгової мережі "АТБ" обумовлена небезпекою фінансування тероризму, і насамперед терористичних організацій "Донецької та Луганської народних республік", а також тим, що такі дії створюють умови для існування та ефективної діяльності терористів, що сприяють вчиненню ними тяжких злочинів, у тому числі злочинів проти особистості, так і злочинів, спрямованих на підрив незалежності, територіальної цілісності України, підтримку збройної агресії Росії проти України".

Щодня в мережі "АТБ" роблять покупки понад 2 млн українських громадян, а її товарообіг в 2014 р. становив близько 40 млрд грн, говориться в документі. За словами авторів, націоналізація великої роздрібної мережі, що включає в себе понад 670 магазинів, розташованих у 223 населених пунктах 16 областей України, дозволить створити загальнонаціональну мережу соціальних магазинів з доступними для населення цінами.