ua en ru

На розгляді ЄСПЛ є близько 100 цивільних позовів проти України щодо Криму й Донбасу

На розгляді ЄСПЛ є близько 100 цивільних позовів проти України щодо Криму й Донбасу Фото: Іван Ліщина (facebook.com ivan.lishchyna)

Серед них є позов родичів жертв рейсу МН17

На розгляді Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) знаходяться близько 100 цивільних позовів проти України, які стосуються подій в Криму і на Донбасі. Про це в інтерв'ю "Українським Новинам" повідомив заступник міністра юстиції - уповноважений у справах ЄСПЛ Іван Ліщина.

"На сьогодні близько 100 справ комуніковані (про їх надходження суд повідомив Україну-ред.). Рішення ми отримали поки у 2-х справах", - розповів Ліщина.

Він зазначив, що одна із справ - "Хлебік проти України" - стосувалася скарг на порушення ст. 6 Конвенції прав людини, тобто права на справедливий суд. Розглянувши цю справу, ЄСПЛ не угледів порушення ст. 6 Конвенції з боку України. Друга справа – "Цезар та інші проти України" стосується скарги на невиплату пенсій жителям окупованих територій.

Щодо цієї справи, Європейський суд відповів громадянам, що перед тим як подати позов до ЄСПЛ, вони не вичерпали всі національні засоби судового захисту, так як у них не було перешкод подати судові позови до українських судів. Крім того, у своєму рішенні суд не угледів порушення ст. 14 Конвенції (дискримінація), зазначивши, що пенсіонери на підконтрольній і на непідконтрольній території України перебувають у різних ситуаціях, тому у них різний порядок виплати пенсій і це не є дискримінацією.

Лищик підкреслив, що рішення ЄСПЛ щодо пенсіонерів не є фактичним визнанням окупації територій Донбасу Росією, але свідчить про те, що в Європі визнали, що в Україні є контрольовані та неконтрольовані території, а також те, що Україна не несе відповідальності за злочини, вчинювані на непідконтрольних їй територіях, що досить важливо для подальшого розгляду будь-яких скарг і позовів у міжнародних судових інстанціях

"Що можна сказати, так це те, що суд у цих 2 справах "Хлебік проти України" і "Цезар проти України" визнав, що Україна не контролює цю територію і що це створює об'єктивні перешкоди для національних органів України. Це теж важливо, тому що це означає, що ми не несемо відповідальності за всі ці "розваги" всяких "гіві і моторолл" на Донеччині", - підкреслив Ліщина.

При цьому Європейський суд відкрито не вказав, хто контролює ці території, якщо не Україна, а тільки натякнув , що "якісь інші держави Ради Європи" можуть мати відношення до цього, не уточнивши, які саме.

Ліщина також розповів, що серед 100 розглянутих ЄСПЛ справ є один позов від родичів пасажирів сумно відомого рейсу малайзійської авіакомпанії МН17, збитого бойовиками над Донбасом.

"Є така скарга. Від 4-х громадян Німеччини, яких представляє адвокат, який співпрацює, за нашими даними, з російськими компаніями. При цьому в заяві в аргументації позову дуже чітко сказано, що "в Україні відсутня судова система як така" і тому вони не зверталися до українських судів, а пішли відразу безпосередньо в Євросуд з прав людини", - повідомив заступник міністра, зазначивши, що поки ЄСПЛ не ставив українській стороні питань по суті.

Нагадаємо, в серпні 2016 року ЄСПЛ почав розглядати скаргу проти України про катастрофу МН17. У своєму позові, родичі жертв катастрофи стверджували, що Україна не вжила ніяких заходів для недопущення трагедії, хоча нібито знала про наміри бойовиків збити лайнер. Крім того, позивачі вимагали від нашої країни компенсації в сумі 1 млн євро.