ua en ru

ГПУ: Розгляд справи щодо скасування договорів купівлі-продажу 11 млрд куб. м газу між "Нафтогазом" і "Газпромом" відбудеться 21 жовтня у Госпсуді Києва

Розгляд справи щодо скасування договорів купівлі-продажу 11 млрд куб. м природного газу між "Нафтогазом" і "Газпромом" "у зв'язку з їх фіктивністю"відбудеться 21 жовтня у Господарському суді м. Києва, повідомляє прес-служба Генеральної прокуратури України.

20 січня 2009 р. НАК "Нафтогаз України" уклав з ВАТ "Газпром" і ТОВ "Газпром експорт" договір відступлення права вимоги. За цим договором НАК "Нафтогаз України" отримав право вимоги на стягнення заборгованості з RosUkrEnergo по зобов'язаннях перед ВАТ "Газпром", ТОВ "Газпром експорт" на суму 1,7 млрд дол.
Однак для заволодіння 11 млрд куб. м газу, що належав RosUkrEnergo, екс-прем'єр-міністром України Юлією Тимошенко 21 січня 2009 р. надано незаконне доручення міністру палива та енергетики України Юрієві Продану і голові правління НАК "Нафтогаз України" щодо прийняття зазначеного газу на баланс компанії.
На підставі вищезазначених договору та доручення НАК "Нафтогаз України" неправомірно оформила право власності на 11 млрд куб. м природного газу, що належав RosUkrEnergo.
ГПУ 10 вересня 2010 р. подано до Окружного адміністративного суду м. Києва позов про визнання протиправним та скасування доручення екс-прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко Розгляд справи призначено на 20 жовтня 2010 р.
Для надання видимості законності цієї оборудки НАК "Нафтогаз України" 20 січня 2009 р. уклав з ВАТ "Газпром" договори купівлі-продажу цього ж газу. За цими договорами НАК "Нафтогаз України" продала та в цей же день купила у ВАТ "Газпром" вказаний природний газ за ту ж ціну.
При цьому природний газ фактично не передавався та продовжував залишатись у підземних сховищах України.
"Таким чином, вказані договори купівлі-продажу не були направлені на настання реальних правових наслідків, носили фіктивний характер та укладались лише з метою незаконного набуття НАК "Нафтогаз України" права на зазначений газ та його подальшого розмитнення в Україні", - повідомляє прес-служба ГПУ.