ua en ru

Розгляд антимонопольних і земельних спорів може позбутися прозорості, - ЗМІ

До Верховної Ради внесено законопроект, що передбачає перенесення розгляду спорів щодо земельних питань і рішенням Антимонопольного комітету з господарських судів до адміністративних. Документ пропонує наділити адміністративні суди винятковим правом розгляду таких справ. Автором законопроекту є Володимир Пилипенко, член депутатської групи "Економічний розвиток".

Відзначимо, що до 21 лютого 2014 Пилипенко входив до складу фракції Партії регіонів. За даними ЗМІ, Пилипенко є одним з найближчих соратників колишнього першого заступника глави АП Андрія Портнова, який, згідно з повідомленнями у мас-медіа, зараз перебуває в Москві.

Юридичне видання "Ракурс" відзначає, що законопроект Пилипенко завдає удару по євроінтеграційним прагненням України у правовій сфері.

"Законодавство, яке регламентує порядок розгляду антимонопольних суперечок, написане за найактивнішої участі європейських експертів. А в жовтні минулого року в Женеві, на міжурядовій сесії групи експертів з питань конкурентної політики та законодавства, був схвалений експертний огляд конкурентного законодавства та конкурентної політики України, виконаний ООН. У висновках, зокрема, зазначено: оскарження рішень Антимонопольного комітету України належить до юрисдикції господарських судів", - пише видання.

Законопроект про перенесення земельних і антимонопольних суперечок в систему адміністративних судів був внесений у Раду в розпал подій на Майдані - 14 лютого 2014 року. Ймовірно, ініціатива про перенесення компетенції по цих справах до адміністративних судів з господарських пов'язана з тим, що Портнову не вдалося ні встановити вплив на госпсуди, ні звільнити керівництво цієї гілки судової влади, відзначає "Ракурс".