ua en ru

Розслідування справи про зв'язки Трампа з РФ почалося після "наводки" з Австралії, - NYT

Розслідування справи про зв'язки Трампа з РФ почалося після "наводки" з Австралії, - NYT Фото: Джордж Пападопулос (boyndog twitter)

Радник Трампа розповів компромат, коли багато випив у лондонському барі в травні 2016

Розслідування про ймовірні зв'язки штабу Дональда Трампа з Росією почалося після "наводки" з Австралії. Про це повідомляє газета New York Times.

Зазначено, що радник Трампа Джордж Пападопулос нібито сказав високопосадовому британському дипломату, що служить в Австралії, що Москва збирає компромат на кандидата на президентських виборах у США від демократів Гілларі Клінтон.

Газета стверджує, що Пападопулос сказав це, коли багато випив у лондонському барі в травні 2016 року. Пізніше Австралія повідомила про цю подію до ФБР.

За даними видання, з цього і почалося таємне розслідування про можливі зв'язки Росії та команди Трампа в липні 2016 року. При цьому газета посилається на чотирьох неназваних американських і австралійських чиновників, "яким безпосередньо відомо про роль Австралії".

"У травні 2016 року Пападопулос розмовляв із Олександром Даунером - верховним комісаром Австралії в Британії - в шикарному лондонському барі, де розповів йому про компромат", - йдеться в повідомленні.

Невідомо, чому Пападопулос вирішив поділитися цією інформацією з Даунером, однак, як повідомляє видання, австралійський дипломат передав усе своєму уряду.

Два місяці по тому, коли копії електронних листів Клінтон були опубліковані в мережі, австралійська влада зв'язалася з ФБР. Щойно це сталося, пише газета, "бюро відкрило розслідування, яке стало для нього (ФБР) одним із секретів, який охороняли найбільше".

Крім того, як наголошується, розслідуванню допомогли дані розвідки, передані в США іншими урядами, в тому числі британським і голландським.

Нагадаємо, раніше юристи президента США стверджувалми, що спецпрокурор із Росії Роберт Мюллер у рамках розслідування незаконно отримав доступ до електронного листування помічників Трампа в період після його обрання і до інавгурації.