ua en ru

Витрати російських банків в Україні в 2014 р. склали 4-5 млрд дол., - S&P

Витрати російських банків в Україні в 2014 р. склали 4-5 млрд дол., - S&P У лютому S&P знизило рейтинги 20 російських банків

Витрати п'яти найбільших російських банків на ризики, пов'язані з українськими активами, в 2014 році склали близько 4-5 млрд дол. або близько чверті їхнього сукупного операційного доходу. Про повідомило рейтингове агентство Standard & poor's, передає Reuters.

"Ми вважаємо, що витрати на формування резервів і підтримка у формі вливань капіталу, швидше за все, залишаться основними видатками у 2015 році на тлі подальшого погіршення якості активів", - говориться у звіті агентства.

За підрахунками S&P, до кінця 2014 року частка російських банків в активах української банківської системи зросла до 12 відсотків. Найбільші власники українського ризику, що S&P оцінює в 23-25 млрд дол., - це держкорпорація Зовнішекономбанк (через дочірній Промінвестбанк), держбанки Ощадбанк і ВТБ, Газпромбанк і "Альфа-групп".

Приблизно 8 млрд дол. з цієї суми - це кредити, видані українськими "дочками" російських банків, близько 15-17 млрд дол. - прямі кредити українським позичальникам, вважає S&P.

Близько 30-40 відсотків цих коштів хеджовані або забезпечені гарантіями або активами, які зареєстровані за межами України, йдеться у звіті.

ВТБ оцінював свої збитки від бізнесу на Україні в 85,4 млрд рублів в 2014 році, а глава найбільшого держбанку РФ Ощадбанку Герман Греф говорив, що більше половини з 4-мільярдного кредитного портфеля української "дочки" не обслуговується.

Російські банки продовжать надавати підтримку своїм "дочкам" в Україні, вважає S&P.

"Ми припускаємо, що дочірні структури великих російських банків не підуть з українського ринку в найближчі рік-два", - йдеться у звіті.

Нагадаємо, в кінці лютого S&P знизило рейтинги 20 російських банків.