ua en ru

Витрати на продаж товарів пов’язаним особам не можуть перевищувати доходи від такого продажу, - ВАСУ

У податковому обліку з податку на прибуток витрати, понесені платником податків у зв'язку з продажем товарів пов'язаним особам, не можуть перевищувати доходи від такого продажу. Такого висновку дійшла колегія суддів податкової палати Вищого адміністративного суду України 4 вересня 2013 р., розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за касаційною скаргою Міністерства доходів і зборів України на постанову Київського апеляційного адміністративного суду за позовом ПАТ "Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" до Окружної державної податкової служби. Про це повідомляє прес-служба Вищого адміністративного суду України (ВАСУ).

Переглянувши судове рішення апеляційного суду у межах касаційної скарги, ВАСУ дійшов висновку, що при визначенні витрат, пов'язаних із продажем товарів, виконанням робіт та наданням послуг, пов'язаним особам необхідно враховувати усі витрати, понесені платником податку на формування собівартості об'єктів поставки, та інші пов'язані з цим витрати в повному обсязі. Ці витрати у сукупності не можуть перевищувати доходи, отримані від пов'язаної особи як компенсація вартості відповідних товарів, робіт та послуг.

Тобто, "Податковий кодекс України виключив можливість врахування в податковому обліку збитків, які утворюються в операціях із пов'язаними особами", - йдеться у судовому рішенні.

З огляду на викладене, колегія суддів дійшла висновку, що "Нафтогаз України" помилково стверджує, що обмеження (витрати не можуть перевищувати доходи) стосуються не всіх витрат, які враховуються при визначені об'єкту оподаткування з податку на прибуток, а лише витрат на збут продукції (надання послуг), які входять до складу "інших витрат", а інші витрати, в операціях із пов'язаними особами повинні враховуватися в повному обсязі.