ua en ru

Для розрахунку ціни вугілля справедливо використовувати формулу "Роттердам+", - Волинець

Для розрахунку ціни вугілля справедливо використовувати формулу "Роттердам+", - Волинець Фото: Михайло Волинець

Нинішня політика Міністерства енергетики та вугільної промисловості, пов'язана з встановленням для держшахт заниженої порівняно з ринковою ціни вугілля, призводить до складнощів у роботі підприємств – дефіциту фонду заробітної плати, відсутності перспектив збільшення обсягів видобутку вугілля. Про це заявив голова Незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець під час прес-конференції в Києві 16 листопада, передають ЗМІ.

За його словами, деякі шахти не розрахувалися з шахтарями за грудень 2015 року, на інших заборгованість по зарплаті перевищує два місяці.

Способом вивести підприємства з нескінченних збитків Михайло Волинець вважає зміну підходу до формування державою ціни закупівлі вугілля на державних шахтах, яка сьогодні є фіксованою, тобто, встановлюється вручну.

"Якщо б ми жили в Німеччині, то ціна для вугілля власного видобутку була б у кілька разів вища, ніж світова ціна... Ми зараз просимо у міністерства ціну на рівні світової ціни. Ми просимо закуповувати у нас вугілля за тією ціною, за якою міністерство закуповує його за кордоном", - зазначив експерт.

"Справедливо для формування ціни закупівлі взяти формулу "Роттердам плюс", вона зрозуміла, оскільки спирається на європейську ціну вугілля на біржі в Роттердамі плюс доставка до споживача. Але ця формула зараз у нас при розрахунках ціни українського вугілля не працює. Зате є "горе-експерти", які на всіх телеканалах будуть поширюватися про "схемах", пов'язаних з формулою "Роттердам плюс", але вугільна галузь буде знищена, якщо у нас не буде чіткої формули розрахунку вартості вугілля", - заявив Михайло Волинець.