ua en ru

В Раду внесли законопроект про люстрацію із зауваженнями Венеціанської комісії

В Раду внесли законопроект про люстрацію із зауваженнями Венеціанської комісії Фото: у ВР внесли законопроект про люстрацію із зауваженнями Венеціанської комісії

Експерти Венеціанської комісії висловили зауваження щодо органу, відповідального за люстрацію

В Верховну Раду України внесли текст законопроекту про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань очищення влади із зауваженнями Венеціанської комісії (Європейська комісія "За демократію через право"). Про це свідчить інформація на сайті парламенту.

Зазначимо, що відповідний законопроект №2695 в був зареєстрований у ВР ще 21 квітня 2015 року.

Запропоновані зміни стосуються сфери застосування Закону, посад, щодо яких здійснюються заходи з очищення влади, критеріїв очищення влади, механізму проведення перевірок, державного органу, відповідального за проведення перевірок.

У документі з метою уникнення неправильного тлумачення норм закону стосовно посад, щодо яких застосовуються заходи з очищення влади деталізується сфера застосування, а саме - його положення застосовуються до посадових, службових осіб державних органів, органів місцевого самоврядування, в тому числі посадових осіб в їх апаратах та секретаріатах, крім того, норми Закону не застосовуються до осіб, народжених після 1 січня 1996 року.

Підкреслюється, що експерти Венеціанської комісії висловили зауваження щодо органу, відповідального за проведення заходів з очищення влади (люстрації) в Україні.

"Було зауважено, що такий орган має бути наділений ширшим колом повноважень та мати більше незалежності у своїй діяльності. З метою приведення процесу очищення влади (люстрації) у відповідність із міжнародними стандартами законопроектом пропонується створити, виходячи із кола повноважень, центральний орган виконавчої влади зі спеціальним статусом. Незалежність такого органу гарантується спеціальним статусом, особливим порядком призначення голови такого органу - Кабінетом Міністрів України за поданням Прем'єр-міністра України за погодженням комітетом Верховної Ради України, до відання якого належать питання боротьби з корупцією", - сказано в пояснювальній записці.

Крім того, законопроектом пропонується вдосконалити механізм проведення перевірок, що дозволить заощадити кошти державного бюджету та зменшити навантаження на державні органи, зокрема щодо завершеності у часі перевірки декларацій, яка буде здійснювати до січня 2017 року. Також документом передбачається узгодити положення законів "Про очищення влади" та "Про протидію корупції" в частині проведення відповідних перевірок.

Також передбачається додати положення, які зобов'язують кандидатів у народні депутати та на посаду президента, заявити про застосування до них заборон, передбачених законом "Про очищення влади" з метою інформування виборців.

Нагадаємо, голова Венеціанської комісії Джанні Букіккіо заявив, що український закон про люстрацію повинен бути змінений.