ua en ru

Радикальна партія демонструє зростання рівня підтримки виборців, - соцопитування

За Радикальну партію Олега Ляшка готові проголосувати 14,4% виборців серед тих, що точно прийдуть на вибори. Про це свідчать результати опитування Всеукраїнської соціологічної служби "Електоральні настрої населення України".

Згідно з результатами опитування, найбільше голосів українці готові віддати за "Блок Петра Порошенко" - 24,1%, на другому місці Радикальна партія - 14,4%, на третьому - "Народний фронт" - 11,6%.

Інші місця розподілили між собою: "Батьківщина" - 10,2%, "Самопоміч" - 6,6%, "Сильна Україна" - 6,1%, "Громадянська позиція" - 6,0%, Комуністична партія України - 5,4%. ВО "Свобода", "Заступ" і "Опозиційний блок" за даними соціологів не долають п'ятивідсотковий бар'єр.

На думку директора з наукових питань Всеукраїнської соціологічної служби Бориса Сагалакова, не варто очікувати змін у трійці лідерів.

"Лідери парламентських виборів вже не зміняться. Ці результати, які ми сьогодні бачимо, якщо не буде чогось екстраординарного, ми побачимо і в підсумкових протоколах виборів", - заявив Сагалаков.

Коментуючи зміни в рейтингах політичних партій, які відбулися протягом останніх двох тижнів, Сагалаков звернув увагу на позитивну динаміку рейтингу Радикальної партії Олега Ляшка і стабілізацію рівня підтримки "Народного фронту" Яценюка. "Радикали мали запас рейтингу серед тих, хто не визначився. За два тижні до виборів електорат потроху визначається з тим, за кого голосувати, і тому є певний ріст. Скажімо, "Народний фронт" вже досяг піку свого рейтингу і навряд чи додасть у відсотках до дня голосування", - підсумував Сагалаков.

За результатами дослідження, основними проблемами, що хвилюють населення України, є: війна на сході України - 77,9%, зростання цін - 67,6%, низький рівень зарплат і пенсій - 52,6%. Питання корупції хвилює лише третю частину населення України - 35,8%.

Всеукраїнське опитування населення був проведений методом особистого інтерв'ю 4-10 жовтня 2014 в усіх областях України (за винятком АР Крим, а в Донецькій і Луганській областях лише в районах, контрольованих українськими властями) та в місті Києві. Всього згідно з випадковою триступеневої вибіркою із квотним відбором на кінцевому етапі з урахуванням основних соціально-демографічних характеристик населення України було опитано 2300 респондентів (можлива похибка не перевищує 2,2%).