ua en ru

Раді рекомендують затвердити засади сертифікації енергоефективності будівель

Раді рекомендують затвердити засади сертифікації енергоефективності будівель Фото: Верховна Рада України

Законопроект рекомендують прийняти за основу

Комітет парламенту з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства рекомендує Верховній Раді прийняти за основу проект закону №4941 "Про енергетичну ефективність будівель". Про це повідомляє інформаційне управління апарату ВРУ.

Так, документом пропонується визначити основні засади державної політики та інформаційного забезпечення у сфері енергоефективності будівель; організаційно-правові засади сертифікації енергоефективності будівель; особливості здійснення обстеження систем опалення та кондиціонування будівель.

Також передбачається визначити основні енергоефективні заходи в будівлях та механізми їх фінансування; загальні засади професійної діяльності в сфері енергетичної ефективності будівель.

Крім того, проектом закону встановлюється відповідальність за порушення законодавства у сфері забезпечення енергетичної ефективності будівель.

"Згідно із законопроектом, для об’єктів будівництва та існуючих будівель передбачається сертифікація енергетичної ефективності з метою визначення фактичних її показників, проведення оцінки відповідності зазначених показників установленим мінімальним вимогам до енергетичної ефективності будівель, розроблення рекомендацій щодо підвищення рівня енергетичної ефективності будівлі, що враховують місцеві кліматичні умови та є технічно і економічно обґрунтованими", - сказано в повідомленні.

Законопроектом передбачено механізми залучення коштів на впровадження енергоефективних заходів та інструменти гарантування фінансування заходів із підвищення рівня енергетичної ефективності будівель (Фонд енергоефективності), які ґрунтуються на практиках країн-членів ЄС.

Нагадаємо, віце-прем'єр-міністр, глава Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадій Зубко заявив, що Євросоюз може виділити 100 млн євро на створення Фонду енергоефективності.