ua en ru

У Раді розповіли, скільки українців потребують забезпечення засобами реабілітації

У Раді розповіли, скільки українців потребують забезпечення засобами реабілітації Фото: Верховна рада (РБК-Україна)

Майже 3 мільйони громадян України мають інвалідність

На сьогоднішній день близько 600 тисяч жителів України потребують забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації. Про це повідомляє інформаційне управління Верховної ради України.

Вказано, що особа з інвалідністю у питанні забезпечення засобами реабілітації часто залежала від підприємства, яке виробляє такі засоби.

"На сьогоднішній день близько 600 тисяч жителів України потребують забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації. Раніше особа з інвалідністю у цьому питанні часто залежала від підприємства, яке виробляє такі засоби, оскільки держава гроші виділяла підприємствам", - сказано у повідомленні.

Заступник міністра соціальної політики Микола Шамбір підкреслив, що після внесення змін у законодавство, гроші даються на підприємство, яке виготовляє протези та інші засоби, тільки після підписання контракту і виконання робіт для кожного конкретного інваліда. За словами урядовця, така схема дозволяє подолати прояви корупції у даній сфері.

Шамбір підкреслив, що Мінсоцполітики запустило механізм грошової компенсації за самостійно придбані інвалідами технічні засоби. За його інформацією, в Україні розвивається виробництво виробів підвищеної функціональності для людей із особливими потребами. Такі сертифіковані вироби вже випускають шість підприємств.

Крім того, депутат Верховної ради України, президент Національного паралімпійського комітету України Валерій Сушкевич поінформував, що майже 3 мільйони громадян України мають інвалідність.

Нагадаємо, в. о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун повідомила, що у 2017 році із складених 477 тисяч індивідуальних програм реабілітації було виконано 325 тисяч або 68%, з них повністю виконані - 144 тисячі (30%). У результаті проходження даних програм повністю були реабілітовані лише 2%, частково - 16%.

Як писало РБК-Україна раніше, у лютому парламент схвалив надання держдопомоги на розвиток власної справи колишнім бійцям антитерористичної операції на Донбасі, які отримали інвалідність безпосередньо в зоні АТО.