ua en ru

У Раді просять Кабмін і ДФС перевірити Винниківську тютюнову фабрику

У Раді просять Кабмін і ДФС перевірити Винниківську тютюнову фабрику Фото: Винниківська тютюнова фабрика (facebook.com-lviv1256)

Львівську фабрику підозрюють у недоплаті 4,2 млрд гривень податків

Народний депутат Дмитро Святаш заявив про можливе незаконне ухилення від сплати податків Винниківською (Львівською) тютюновою фабрикою. Про це йдеться у відповідному депутатському запиті прем'єр-міністру України Володимиру Гройсману та в.о. голови Державної фіскальної служби Мирославу Продану, передають українські ЗМІ.

Зокрема, Святаш просить перевірити, яким чином Винниківська тютюнова фабрика, не закупивши жодної акцизної марки для сигарет за вересень 2017 – січень 2018 р. продовжує утримувати близько 9% ринку виробництва цигарок України.

"З вересня 2017 р. по січень 2018 р. ні однієї акцизної марки для сигарет (коди УКТ ЗЕД 2402 2090 10 і 2402 2090 20) не було куплено підприємствами Львівської області. У той же час, відповідно до загальнодоступної інформації з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців на території Львівської області зареєстровано ТОВ "Винниківська тютюнова фабрика" (ідентифікаційний код 37741731), яке перебуває на обліку в Галицькій ВОГНІ ГУ ДФС у Львівській області", - йдеться в запиті.

У той же час, як зазначає депутат, "за цей же період одним з підприємств у Львівській області було закуплено 202 млн акцизних марок для сигаріл, ставки акцизу для яких істотно нижче в порівнянні з цигарками".

"При цьому в торгових мережах в достатній кількості реалізуються саме сигарети виробництва ТОВ "Винниківська тютюнова фабрика" та з датами виробництва, які потрапляють в цей же часовий проміжок – з вересня 2017 р. по січень 2018 р.", – пише Святаш.

На думку депутата, згадані факти дають підстави припускати про "можливе незаконне використання акцизних марок, призначених для сигарил, при реалізації сигарет з метою ухилення від сплати акцизу".

У разі підтвердження цієї інформації, за підрахунками фахівців, державний бюджет може втратити 4,2 млрд гривень на рік, застерігає Святаш.

У зв'язку з цим народний депутат просить уряд і керівництво Державної фіскальної служби перевірити викладені вище факти, а також провести службове розслідування (без)дію службових осіб головного управління ДФС у Львівській області.