ua en ru

Раді пропонують заборонити в Україні телеканали, що належать росіянам

Раді пропонують заборонити в Україні телеканали, що належать росіянам Джерело фото:Reuters

У Верховній Раді зареєстровано законопроект, яким в Україні можуть заборонити належні росіянам телеканали. Про це повідомив глава підкомітету з питань державної безпеки комітету ВР з питань національної безпеки і оборони, член фракції "Народний фронт", один із трійки ініціаторів Андрій Левус у Facebook.

Законопроект, який, на думку співавторів, "заборонить окупаційні медіа", зареєструваний Левусом разом із двома колегами з "Народного фронту", заступником голови комітету ВР з питань свободи слова та інформаційної політики Сергієм Висоцьким і першим заступником голови комітету ВР з питань сім'ї, молодіжної політики та спорту Миколою Величковичем.

"Прийняття... дозволить захистити інформаційний простір країни від інформаційної агресії і експансії з боку держави-окупанта", - написав Левус у соцмережі.

"Захистити інформаційний суверенітет України можливо тільки шляхом заборони та скасування ліцензій каналів, які повністю або частково належать суб'єктам з РФ. Всі пам'ятають цю історію з "Інтером" у новорічну ніч. Нагадаю, що 29% акцій каналу належать російському ОРТ", - додав нардеп, назвавши російські телерадіоорганізації одним з механізмів гібридної війни, засобом маніпуляції масової свідомості і рупором дезінформації громадян.

Зазначимо, що законопроект №1768 "Про внесення змін до Закону України "Про телебачення і радіомовлення" (щодо участі іноземних осіб у телерадіоорганізаціях) зареєстрований у Раді 15 січня. На 9:00 16 січня його текст відсутній на сайті парламенту. На даний момент відомо, що законопроект передано на розгляд керівництва.

Нагадаємо, учора Нацтелерадіо України визнало неприпустимим показ програм за участю осіб з антиукраїнською позицією. Також Нацрада з ТБ і радіо попередила "Інтер" за показ виступу Кобзона в новорічну ніч.

Раніше, 13 січня, нардепи підтримали за основу законопроект №1317 "Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту інформаційного телерадіопростору України".