ua en ru

Раді пропонують ввести кримінальну відповідальність за незаконний перетин кордону росіянами

Раді пропонують ввести кримінальну відповідальність за незаконний перетин кордону росіянами Фото: Верховна Рада України (twitter.com/verkhovna_rada)

ВР пропонують передбачити до 8 років в’язниці за незаконний перетин кордону з використанням зброї

Верховній Раді України пропонують ввести кримінальну відповідальність за незаконний перетин кордону росіянами. Відповідний законопроект №7017 "Про внесення зміни до Кримінального кодексу України щодо відповідальності за незаконне перетинання державного кордону" був зареєстрований у парламенті 2 серпня 2017 року.

Так, проектом закону пропонується встановити кримінальну відповідальність за перетинання державного кордону України особою, яка має громадянство (підданство) держави-агресора, або іншою особою в інтересах держави-агресора, що суперечать національним інтересам України, будь-яким способом поза пунктами пропуску через державний кордон України або в пунктах пропуску через державний кордон України без відповідних документів або за документами, що містять недостовірні відомості.

Планується, що таке діяння каратиметься позбавленням волі на строк до 3 років.

Крім того пропонується встановити, що за повторне вчинення таких дій або вчинення їх групою осіб передбачатиметься відповідальність у формі позбавлення волі на строк від 3 до 5 років, а вчинення таких дій із застосуванням зброї – на строк від 5 до 8 років.

Автори законодавчої ініціативи - представник президента в Раді Ірина Луценко (фракція "Блок Петра Порошенко") і голова фракції БПП Артур Герасимов.

Нагадаємо, відповідно до результатів опитування фонду "Демократичні ініціативи", кожен п'ятий житель підконтрольного Україні Донбасу підтримує введення візового режиму з Російською Федерацією.