ua en ru

Кожен п'ятий житель Донбасу підтримує візовий режим з РФ, - опитування

Кожен п'ятий житель Донбасу підтримує візовий режим з РФ, - опитування Фото: жителі Донбасу в цілому проти візового режиму з РФ (pixabay.com)

На Донбасі лише 19% жителів виступають за введення візового режиму з Росією

Кожен п'ятий житель підконтрольного Україні Донбасу підтримує введення візового режиму з Російською Федерацією. Відповідні дані містяться в результатах опитування фонду "Демократичні ініціативи".

Згідно з даними опитування, абсолютна більшість жителів Донбасу - 63,5% - не підтримують введення візового режиму з РФ. Рівень підтримки цієї ініціативи декілька вище в Донецькій області (29%), ніж у Луганській (10%).

У той же час порівняно з іншими регіонами частка жителів Донбасу, що схвально ставиться до ідеї візового режиму з Росією (19%) вища, ніж на півдні (14,5%), приблизно однакова зі сходом (20%) і дещо нижча, ніж центру (28%).

Крім того, кожен другий житель Донбасу (51%) відчуває себе передусім громадянином України, тоді як 34% є носіями регіональної ідентичності (тобто вважають себе насамперед жителями міста/села чи регіону, де вони живуть). Загальнонаціональна ідентичність істотно переважає над регіональною в Луганській області (62% проти 22%), тоді як у Донецькій області носіїв регіональної ідентичності (47%), навпаки, дещо більше, ніж носіїв загальнонаціональної ідентичності (40%).

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що третина українців готова виїхати з України назавжди. Згідно з результатами опитування, найбільшою мірою готовність виїхати з України розрізняється залежно від віку респондентів. Найбільш сильні емігрантські настрої серед молоді до 30 років.