ua en ru

Раді пропонують уточнити порядок нарахування процентів банківського вкладу

Раді пропонують уточнити порядок нарахування процентів банківського вкладу Фото: Верховна Рада України

Законом пропонуються зміни до Цивільного кодексу

Депутат Верховної Ради України (фракція "Блок Петра Порошенка"), голова Комітету з питань правової політики та правосуддя Руслан Князевич пропонує парламенту уточнити порядок нарахування процентів банківського вкладу. Відповідний проект закону №3344 зареєстрований на сайті Ради.

Документом пропонується внесення змін до статті 1061 Цивільного кодексу України щодо вдосконалення умов договору банківського вкладу (депозиту).

Парламентар пояснив, що окремі банки при розробці своїх Типових договорів банківських вкладів, часто ігнорують межі свободи договору та не враховують основні принципи Цивільного кодексу України.

Зокрема, банки нараховують проценти на вклад тільки з першого робочого дня, а не з першого календарного дня, наступного за днем надходження коштів у банк. Також, банки не розглядають випадки, які неврегульовані цивільним законодавством, наприклад, коли день повернення вкладникові строкового вкладу зі спливом строку, встановленого договором банківського вкладу, припадає на неробочий день, то банки не нараховують проценти у розмірі, встановленому договором строкового вкладу, за неробочі дні, які передують фактичному дню повернення вкладу - першому робочому дню зі спливом встановленого договором строку.

"Саме тому... виникає необхідність внесення доповнень до частини 5 статті 1061 Цивільного кодексу України у частині уточнення порядку нарахування процентів на банківський вклад, у випадках, коли день, наступний за днем надходження вкладу у банк, припадає на вихідний, святковий або інший неробочий день та коли день повернення вкладникові строкового вкладу зі спливом встановленого договором строку припадає на неробочий день", - підкреслює нардеп.

Нагадаємо, у середині червня Національний банк України (НБУ) опублікував постанову №380 "Про внесення змін до Інструкції про порядок регулювання діяльності банків в Україні", яка регулює питання, пов'язані зі зміною процентної ставки у разі продовження терміну дії угоди про залучення коштів на умовах субординованого боргу.