ua en ru

Раді пропонують спростити надання громадянства України громадянам РФ

Народні депутати з фракції "Батьківщина" Борис Тарасюк та Володимир Полочанінов, а також з фракції "Удар" Ірина Геращенко пропонують Верховній Раді України спростити порядок надання громадянства України громадянам Російської Федерації.

Народні депутати з фракції "Батьківщина" Борис Тарасюк та Володимир Полочанінов, а також з фракції "Удар" Ірина Геращенко пропонують Верховній Раді України спростити порядок надання громадянства України громадянам Російської Федерації. Про це йдеться у законопроекті № 4569 "Про внесення змін до закону України "Про громадянство України" щодо спрощення порядку прийняття до громадянства України", текст якого розміщений на сайті ВР.

Зокрема, законопроект пропонує доповнити закон "Про громадянство України" статтею 9-1, згідно з яким "на час тимчасової окупації Російською Федерацією Автономної Республіки Крим та м. Севастополь, громадяни Російської Федерації, які не визнають протиправної окупації Криму та м. Севастополь виходять з громадянства Російської Федерації, мають право на спрощений порядок прийняття до громадянства України".

Зокрема таким особам не потрібно буде проживати на території України протягом визначеного чинним законодавством часу, не потрібен буде дозвіл на еміграцію та не вимагатиметься знання державної мови.

"При цьому особа бере на себе зобов'язання протягом двох років після набуття громадянства опанувати державну мову в обсязі, достатньому для її розуміння та спілкування", - йдеться у пояснювальній записці до законопроекту.

Невиконання особою, що була прийнята до громадянства України у спрощеному порядку, зобов'язання опанувати державну мову в обсязі, достатньому для її розуміння та спілкування, протягом двох років після набуття громадянства може бути підставою для втрати громадянства України.

"Прийняттям цього проекту закону Україна висловить солідарність з громадянами Російської Федерації, які на знак протесту проти протиправної окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополь виходять з громадянства РФ", - йдеться у пояснювальній записці до документу.