ua en ru

Раді пропонують уповноважити Держпродспоживслужбу закривати сайти інтернет-магазинів

Раді пропонують уповноважити Держпродспоживслужбу закривати сайти інтернет-магазинів Фото: Верховна Рада України (twitter.com/verkhovna_rada)

В Раду внесли відповідний законопроект

Верховній Раді України пропонують надати Державній службі України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів повноваження на прийняття рішень про призупинення доступу до сайтів інтернет-магазинів. Відповідний законопроект №6754 "Про внесення змін до закону "Про захист прав споживачів" та деяких законодавчих актів України щодо заходів детінізації діяльності суб'єктів електронної комерції" був внесений в Раду 17 липня 2017 року.

Так, метою зазначеного законопроекту є, по-перше, запровадження достатньо чіткої ідентифікації конкретного продавця (виконавця, постачальника) товарів, робіт, послуг з метою реалізації та захисту прав споживачів та забезпечення можливості здійснення контрольних заходів в галузі дотримання вимог податкового, валютного, та іншого законодавства суб’єктами електронної комерції, по-друге, запровадження механізмів реагування з боку державних органів на порушення вимог щодо оприлюднення інформації, яка має бути доведена до покупців (споживачів) товарів, робіт, послуг суб’єктами електронної комерції шляхом призупинення доступу до Інтернет-сайтів.

Проектом пропонується унормувати питання обов’язковості доведення до споживачів інформації про продавця (виконавця, постачальника) товарів, робіт, послуг, передбаченої законом "Про електронну комерцію" та підвищення суми штрафних санкцій за відсутність необхідної, доступної, достовірної та своєчасної інформації про продукцію або продавця.

При цьому Державній службі України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів передбачається надати повноваження видавати продавцям (виконавцям, постачальникам) товарів, робіт, послуг приписи про усунення порушень щодо інформації, яка підлягає оприлюдненню згідно закону України "Про електронну комерцію".

Держслужбі також планується надати повноваження на прийняття рішень про призупинення доступу до веб-сайту (чи іншого засобу представлення інформації як в мережі Інтернет, так і в інших інформаційно-комунікаційних системах) у випадках, визначених законом "Про електронну комерцію".

Підкреслюється, що проектом закону передбачені всі необхідні запобіжники від можливого необґрунтованого прийняття рішень з боку контролюючих органів, оскільки передбачається на першому етапі лише винесення припису про усунення порушень закону без застосування жодних інших заходів відповідальності. Лише у випадку невиконання такого припису інтернет-магазинами настає можливість застосування заходів реагування у вигляді призупинення доступу до відповідних інтернет-сайтів.

Нагадаємо, Раді пропонують реструктуризувати заборгованість виробника аміаку і карбаміду Одеського припортового заводу (ОПЗ).