ua en ru

Раді пропонують стимулювати виробництво електроенергії шляхом перероблення побутових відходів

Раді пропонують стимулювати виробництво електроенергії шляхом перероблення побутових відходів Фото: Верховна Рада України

Документом встановлюється тариф для суб'єктів господарювання, які виробляють електроенергію з побутових відходів

Депутати Верховної Ради України від фракції "Блок Петра Порошенка" Ігор Кононенко, Ніна Южаніна, Микола Томенко та Олександр Домбровський підготували та внесли на розгляд парламенту проект змін до деяких законів України щодо поводження з побутовими відходами та стимулювання їх використання як альтернативного джерела енергії. Відповідний проект закону №3198-1 зареєстрований в Раді 21 жовтня 2015 г.

Відзначається, що документ підготували з метою комплексного врегулювання питання поводження з побутовими відходами, удосконалення механізмів держрегулювання у цій сфері та приведення українського законодавства у відповідність зі стандартами Євросоюзу. Зокрема, документ створює сприятливі законодавчі умови для залучення інвестицій в енергетичну галузь та стимулювання виробництва електроенергії і тепла шляхом перероблення побутових відходів завдяки поширенню на цей вид електроенергії "зеленого" тарифу.

Відповідно до закону, "зелений" тариф для суб'єктів господарювання, які виробляють електричну енергію з побутових відходів, встановлюється на рівні роздрібного тарифу для споживачів другого класу напруги на січень 2009 р., помноженого на коефіцієнт "зеленого" тарифу для електроенергії, виробленої з побутових відходів.

Документом також вводяться нові визначення у сфері поводження з побутовими відходами, які деталізують і конкретизують ту чи іншу операцію - підготовку побутових відходів до повторного використання, різні види утилізації - матеріальну (рециклінг), коли відходи стають внаслідок перероблення вторинними матеріалами, або ж енергетичну утилізацію, коли відходи стають вторинними енергетичними ресурсами.

Пропонується вивести перероблення побутових відходів з-під держрегулювання, а ціни на цю складову поводження з такими відходами пропонується регулювати ринку на договірних засадах (вільні ціни). Зокрема передбачається визначення на конкурсних засадах суб'єктів господарювання, які здійснюють у межах певної території надання послуг з вивезення побутових відходів спеціально обладнаними для цього транспортними засобами у порядку, встановленому Кабінетом міністрів України; а також визначення суб'єктів господарювання, які здійснюють у межах певної території надання послуг з перероблення та захоронення побутових відходів у порядку, встановленому урядом.

Нагадаємо, у Раді зареєстрований проект закону, яким пропонується включити податок за виробництво та імпорт упаковки та товарів в упаковці в екологічний податок.