ua en ru

Раді пропонують включити податок за виробництво товарів в упаковці в екологічний податок

Раді пропонують включити податок за виробництво товарів в упаковці в екологічний податок Фото: В

Законом пропонуються зміни до Податкового кодексу

В Верховній Раді України зареєстрований проект закону, яким пропонується включити податок за виробництво та імпорт упаковки та товарів в упаковці в екологічний податок. Відповідний проект закону № 3199-1 "Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо включення податку за виробництво й імпорт упаковки та товарів в упаковці до екологічного податку)" зареєстрований у парламенті 21 жовтня 2015 р.

Серед авторів народні депутати з фракції "Блок Петра Порошенка" Ніна Южаніна, Олександр Домбровський, Ігор Кононенко, Микола Томенко.

Відзначається, що документ розроблено з метою створення в Україні галузі перероблення побутових відходів, запровадження новітніх технологій утилізації відходів, максимального повторного їх залучення у господарський оборот як вторинних ресурсів та альтернативного джерела енергії, а також стимулювання екологічних інвестицій.

"Проблема побутових відходів є нагальною для кожного населеного пункту, її потрібно терміново вирішувати. Головною причиною такої критичної ситуації є відсутність умов для створення та розвитку галузі перероблення побутових відходів в Україні... Тому пропонується обкласти екологічним податком виробництво й імпорт упаковки та товарів в упаковці шляхом внесення змін до Податкового кодексу України й спрямувати його виключно на оплату послуг з перероблення побутових відходів, що надаються переробниками побутових відходів, які отримали ліцензії на здійснення такої діяльності", - відзначила парламентар Южаніна, передає прес-служба БПП.

Відповідно до законопроекту, оплату податку передбачається зробити обов'язковою для юридичних осіб незалежно від форми власності та фізичних осіб-підприємців, які здійснюють виробництво упаковки або товарів в упаковці на території України.

Ставка податку буде визначатись в залежності від матеріалу, з якого виготовлено упаковку. При цьому, пропонується створити умови для стимулювання використання в Україні екологічно безпечних видів упаковки, період розкладу яких складає не більше трьох років.

Також пропонується внести законодавчі зміни, що будуть додатково сприяти розвитку галузі перероблення побутових відходів та зменшенню обсягів неперероблених побутових відходів, що захоронюються.

Нагадаємо, надходження від екологічного податку місцевим бюджетам в 2015 р.становило 7 млрд грн.