ua en ru

Раді пропонують розглянути присвоєння білорусу Жизневському звання Герой України

Раді пропонують розглянути присвоєння білорусу Жизневському звання Герой України Фото: Верховна Рада України

Згідно з законом, таку нагороду можуть отримати лише громадяни України

Верховній Раді України (ВРУ) пропонують розглянути питання щодо посмертного нагородженн званням Герой України громадянина Білорусі Михайла Жизневського, що загинув під час Революції гідності. Про це йдеться у відповідному законопроекті №3432, який був зареєстрований в Раді сьогодні.

"Під час Революції гідності він виявив громадянську мужність, силу духу та героїчну самопожертву, віддавши своє молоде життя за європейське майбутнє України... Прийняття Закону дозволить порушити питання про присвоєння Герою Небесної Сотні Михайлу Жизневському, який загинув під час Революції гідності, відстоюючи ідеали демократії, європейський вибір України та виборюючи права і свободи для громадян, звання Герой України", - сказано в пояснювальній записці.

Так, закон пропонують прийняти з метою вирішення питання щодо незастосування вимоги статті 6 закону "Про державні нагороди України" про присвоєння звання Герой України виключно громадянам України до білоруса Жизневського.

Документом передбачається звернення до Президента України з пропозицією присвоїти звання Герой України Михайлу Жизневському.

Нагадаємо, Кабінет міністрів України надасть одноразову грошову допомогу у розмірі 4,3 млн гривень активістам Евромайдану, які були тяжко поранені під час Революції гідності.