ua en ru

Раді пропонують проводити вибори нардепів за пропорційною системою із відкритими списками

Народні депутати з фракції "Батьківщина" пропонують Верховній Раді України проводити вибори народних депутатів за пропорційною системою із відкритими партійними списками.

Народні депутати з фракції "Батьківщина" пропонують Верховній Раді України проводити вибори народних депутатів за пропорційною системою із відкритими партійними списками, а також посилити відповідальність депутата перед партією. Про це йдеться у законопроекті № 4222а "Про вибори народних депутатів України (за відкритими партійними списками)", текст якого розміщений на сайті парламенту.

Авторами законопроекту виступили лідер фракції "Батьківщина" Сергій Соболєв та нардепі Сергій Власенко, Олександр Чорноволенко та Андрій Павловський.

Даний законопроект пропонує проводити вибори народних депутатів України за пропорційною системою із відкритими партійними списками.

"Вибори народних депутатів України здійснюються за пропорційною системою із відкритими партійними списками - загальнодержавним виборчим списком із закріпленням кандидатів у депутати за територіальними виборчими округами", - йдеться у статті 1 проекту закону.

Вибори депутатів проводяться в єдиному загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі, який включає в себе всю територію України та закордонний виборчий округ. У межах єдиного загальнодержавного виборчого округу утворюються 450 територіальних виборчих округів.

"Партія висуває загальнодержавний виборчий список із чисельністю не менше 100 і не більше 450 кандидатів у народні депутати. За кожним кандидатом у народні депутати, крім перших 10 осіб у списку, обов'язково закріплюється територіальний виборчий округ.

Перші 10 осіб у списку не закріплюються за окремим територіальним виборчим округом і забезпечують загальнодержавний характер партії", - йдеться у пояснювальній записці до документу.

Як зазначається, черговість у загальнодержавному виборчому списку визначається з'їздом партії, але може бути змінена з'їздом після отримання партією протоколу Центральної виборчої комісії про попередні результати виборів.

"Підставою для зміни черговості може бути тільки кількість голосів виборців, отримана партією в конкретному територіальному виборчому окрузі. Якщо результат є позитивним, то особа може бути підвищена у виборчому списку, і навпаки. Завдяки цій процедурі забезпечується найвищий рівень публічності, що відповідно гарантує високий рівень відповідальності партії", - йдеться у пояснювальній записці до законопроекту.

У виборчому бюлетені, який отримує виборець, зазначаються перші 10 осіб у загальнодержавному виборчому списку і кандидат у депутати, який закріплений за відповідним територіальним виборчим округом.

"Закріплення за територіальним виборчим округом дозволяє стверджувати, що кожен кандидат у народні депутати є публічною особою, є відомим виборцям і працював на отримання загального результату", - зазначають автори документу.

До розподілу мандатів допускаються партії, які отримали на свою підтримку у межах загальнодержавного виборчого округу не менш як 5% дійсних голосів виборців.

Депутатські мандати розподіляються між загальнодержавними виборчими списками від партій - суб'єктів виборчого процесу пропорційно до кількості отриманих голосів загальнодержавними виборчими списками від партій - суб'єктів виборчого процесу.

Також у перехідних положеннях передбачається внесення змін до закону України "Про статус народного депутата України" в частині партійно-імперативного мандату. Змінами передбачається введення зобов'язань народного депутата перед партією.

Зокрема, народний депутат зобов'язаний як член політичної партії (виборчого блоку політичних партій):

- дотримуватися партійної дисципліни, основних засад діяльності партії (виборчого блоку політичних партій);

- підтримувати політичний курс партії (виборчого блоку політичних партій), за виборчим списком якої (-го) його обрано, та голосувати відповідно до проголошених цією партією (виборчим блоком політичних партій) позицій;

- брати систематичну участь у законодавчій діяльності;

- брати участь у засіданнях парламентської фракції політичної партії (виборчого блоку політичних партій), за виборчим списком якої (-го) його обрано;

- дотримуватися фракційної дисципліни, основних засад діяльності фракції.

"Вихід народного депутата зі складу фракції політичної партії (виборчого блоку політичних партій), за виборчим списком якої (-го) його обрано, означає автоматичну втрату депутатського мандата", - йдеться у законопроекті.