ua en ru

Раді пропонують визнати злочину щодо члена своє сім'ї обтяжуючою обставиною

Народний депутат з фракції Партії регіонів Костянтин Гузенко пропонує Верховній Раді України внести до переліку обставин, які обтяжують покарання, вчинення злочину щодо члена своє сім'ї.

Народний депутат з фракції Партії регіонів Костянтин Гузенко пропонує Верховній Раді України внести до переліку обставин, які обтяжують покарання, вчинення злочину щодо члена своє сім'ї. Про це йдеться у законопроекті № 4036а-1 "Про внесення змін до Кримінального кодексу України (щодо введення кримінальної відповідальності за злочини скоєнні по відношенню до членів своєї сім'ї)", текст якого розміщений на сайті парламенту.

Так, законопроект пропонує внести до статті 67 Кримінального кодексу України доповнення, яке передбачає внесення до переліку обставин, які обтяжують покарання, вчинення злочину щодо члена своє сім'ї.

Також, згідно з доповненням до статті 115 ККУ, умисне вбивство члена своєї сім'ї, карається позбавленням волі на строк від 10 до 15 років або довічним позбавленням волі з можливою конфіскацією майна. Нагадаємо, згідно діючого законодавства, умисне вбивство у тому числі і члена карається позбавленням волі на строк від 7 до 15 років.

Також, пропонується доповнити статтю 120 ККУ, передбачивши, що доведення до самогубства або до замаху на самогубство члена сім'ї, що є наслідком жорстокого поводження з людиною, шантажу та ін. карається позбавленням волі на строк від 7 до 10 років. Згідно діючого законодавства доведення до самогубства у тому числі і члена сім'ї карається обмеженням волі на строк до 3 років або позбавленням волі на той самий строк.

Умисне тяжке тілесне ушкодження (стаття 121 ККУ) члена сім'ї законопроект пропонує карати позбавленням волі на строк від 7 до 10 років. Наразі такий злочин проти члена сім'ї карається позбавленням волі на строк від 5 до 8 років.

Крім того, пропонується внести зміни до статті 126 ККУ, передбачивши, що побої та мордування члена сім'ї караються обмеженням волі на строк до 5 років або позбавленням волі на той самий строк. Сьогодні такий злочин проти члена сім'ї карається штрафом до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850 грн) або громадськими роботами на строк до 200 годин, або виправними роботами на строк до 1 року.

За погрозу вбивством члена сім'ї (стаття 129 ККУ) пропонується карати позбавленням волі на строк від 2 до 5 років замість арешту на строк до 6 місяців або обмеженням волі на строк до 2 років, що діють сьогодні.

Зґвалтування члена сім'ї (стаття 152 ККУ) законопроект пропонує карати позбавленням волі на строк від 10 до 15 років замість нинішнього покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 3 до 5 років.

"Метою даного законопроекту є забезпечення більшої ефективності протидії злочинам проти життя та здоров'я, волі, честі та гідності, статевої свободи та статевої недоторканності скоєних відносно членів сім'ї шляхом введення відповідальності за вчинення насильства по відношенню до членів своєї сім'ї", - йдеться у пояснювальній записці до документу.