ua en ru

Раді пропонують прийняти законодавчі зміни для призначення Луценка генпрокурором

Раді пропонують прийняти законодавчі зміни для призначення Луценка генпрокурором Фото: Юрій Луценко

Зокрема, проектом закону пропонується змінити вимоги до кандидата на посаду прокурора та генпрокурора

Верховній Раді України пропонують прийняти законодавчі зміни для призначення лідера фракції "Блок Петра Порошенка" Юрія Луценка генеральним прокурором України. Проект Закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо діяльності Генеральної прокуратури України та Державного бюро розслідувань" розміщено на сайті Ради.

Так, проектом закону передбачається, що прокурором регіональної прокуратури може бути призначений громадянин України, який має стаж роботи в галузі права не менше трьох років. Тоді як, відповідно до чинного законнодавства, кандидат на посаду прокурора повинен мати стаж роботи безпосередньо на посаді прокурора не менше трьох років.


Стаж роботи в галузі права замість стажу на посаді прокурора пропонують ввести й для кандидата на посаду прокурора Генеральної прокуратури України.

"Прокурором Генеральної прокуратури Україниможе бути призначений громадянин України, який має стаж роботи в галузі права не менше п'яти років. Ці вимоги не поширюються на прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури", - йдеться у проекті закону, тоді як, відповідно до чинного законодавстава, цю посаду може обіймати кандидат з п'ятирічним стажем на посаді прокурора.

Що стосується призначення Генерального прокурора України, на цю посаду, згідно з проектом закону, може бути призначений громадянин України, який, зокрема, має вищу освіту та стаж роботи в галузі права або досвід роботи у законодавчому та правоохоронному органі не менше п'яти років.

Для порівняння, чинне законодавство передбачає, що кандидат на посаду генпрокурора має вищу юридичну освіту та стаж роботи в галузі права не менше 10 років.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що лідер фракції "Блок Петра Порошенка" Юрій Луценко заявив, що він готовий зайняти посаду генерального прокурора.