ua en ru

Раді пропонують скасувати ліцензування Інтернет-провайдерів, які не використовують радіочастоти

Народний депутат з фракції "Батьківщина" Микола Княжицький пропонує Верховній Раді України скасувати ліцензування провайдерів програмної послуги, які не використовують радіочастотний ресурс.

Народний депутат з фракції "Батьківщина" Микола Княжицький пропонує Верховній Раді України скасувати ліцензування провайдерів програмної послуги, які не використовують радіочастотний ресурс. Про це йдеться у законопроекті № 4150а "Про внесення змін до деяких законів України щодо дерегулювання діяльності з надання програмної послуги та удосконалення державного регулювання діяльності провайдерів програмної послуги", текст якого розміщений на сайті парламенту.

Згідно з пояснювальною запискою, законопроект пропонує скасувати ліцензування провайдерів програмної послуги, які не використовують радіочастотний ресурс, замінивши його більш ліберальною процедурою реєстрації та нагляду за переліком програм, які ними ретранслюються.

Саме такі процедури широко застосовуються в країнах ЄС, де дана діяльність також не ліцензується", - зазначає автор законопроекту у пояснювальній записці.

Крім того, законопроект пропонує поширити принцип мовчазної згоди, широко використовуваний в законодавстві про дозвільні документи, на процедури реєстрації в Державному реєстрі суб'єктів інформаційної діяльності.

Також документ пропонує наділити Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення повноваженнями забороняти ретрансляцію на території України програм, які суперечать законодавству та які не походять з країн, що ратифікували Європейську конвенцію про транскордонне телебачення.

Також пропонується удосконалити регулювання питань внесення до Державного реєстру суб'єктів інформаційної діяльності конвергентних медіа - осіб, які здійснюють мовлення, що не підлягає ліцензуванню, зокрема, в мережі Інтернет.

Як зазначається у пояснювальній записці до законопроекту, діючою нормою частини другої статті 38 закону України "Про телебачення і радіомовлення" передбачена можливість внесення до реєстру суб'єктів інформаційної діяльності тих телерадіоорганізацій, які не мають ліцензій на мовлення, проте процедура внесення їх до реєстру є вкрай слабкою.

"Свідченням тому є хоча б те, що жоден з відомих українських Інтернет-мовників в цьому реєстрі не зазначений", - йдеться у пояснювальній записці до проекту закону.

Тому законопроект пропонує скасувати не діючу на практиці процедуру ліцензування провайдерів програмної послуги, що не використовують радіочастотний ресурс, та зосередити увагу лише на контролі за змістовним наповненням програмної послуги, передбачивши можливість офіційного визнання Інтернет-мовників як телерадіоорганізацій.

На думку автора законопроекту, це сприятиме зменшенню державного тиску на економіку та економію державних коштів, що витрачаються на адміністрування неефективних ліцензійних процедур.