ua en ru

Раді пропонують звільнити від оподаткування суми анулюваного боргу при переведенні кредитів з іноземної валюти в національну

Позафракційний народний депутат Михайло Опанащенко пропонує Верховній Раді України звільнити від оподаткування сум анулюваного боргу при переведенні кредитів з іноземної валюти в національну.

Позафракційний народний депутат Михайло Опанащенко пропонує Верховній Раді України звільнити від оподаткування сум анулюваного боргу при переведенні кредитів з іноземної валюти в національну. Про це йдеться у законопроекті № 4979 "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо звільнення від оподаткування сум анульованого (прощеного) боргу при переведенні кредитних зобов'язань з іноземної валюти в національну", текст якого розміщений на сайті парламенту.

Законопроект пропонує внести зміни до Податкового кодексу України щодо звільнення від оподаткування сум анулюваного (прощеного) боргу при переведенні кредитних зобов'язань з іноземної валюти в національну.

Зокрема у проекті закону пропонується визначити, що анулювання (прощення) боргу - це відмова кредитора від права вимоги боргу у боржника, вчинена у письмовій формі, внаслідок якої кредитор втрачає право в подальшому вимагати виконання боржником зобов'язань, які припиняються з дати прийняття кредитором рішення про анулювання (прощення) боргу.

Законопроект зазначає, що до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включаються: дохід, отриманий платником податку як додаткове благо (крім випадків, передбачених статтею 165 цього Кодексу) у вигляді: суми боргу платника податку, анульованого (прощеного) кредитором за його самостійним рішенням, не пов'язаним з процедурою банкрутства, до закінчення строку позовної давності, крім суми боргу платника податку , анульованого (прощеного) кредитором відповідно до закону України "Про переведення кредитних зобов'язань з іноземної валюти в національну".

"Законопроект забезпечить: відновлення довіри населення до банківської системи України, забезпечить для людей додаткові можливості для дострокового погашення кредитів шляхом передання банку предмету застави та запобігання при цьому нарахування додаткових штрафних санкцій, надання можливості суб'єктам малого бізнесу продовжити користування кредитними ресурсами у своїй діяльності", - йдеться у пояснювальній записці до законопроекту.