ua en ru

Раді пропонують зобов'язати чиновників декларувати доходи співмешканців

Раді пропонують зобов'язати чиновників декларувати доходи співмешканців Фото: Верховна Рада України

Законопроектом пропонується уточнити визначення терміна "член сім'ї"

У Верховну Раду України внесли законопроект №5178 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення окремих положень про запобігання корупції". Документ був зареєстрований в парламенті 23 вересня 2016 року.

Зокрема, актом пропонується уточнити визначення терміна "член сім'ї" з тим, щоб встановити, що членами сім'ї є, зокрема, особи, які за станом на останній день звітного періоду або протягом не менше 183 днів протягом попереднього року спільно проживали, були пов'язані спільним побутом, мали взаємні права та обов'язки (крім осіб, взаємні права і обов'язки яких не мали характеру сімейних), в тому числі особи, які спільно проживали, але не перебувають у шлюбі, з суб'єктом декларування. Це дозволить уникнути юридичної невизначеності і можливих зловживань, пов'язаних з ухиленням від декларування активів членів сім'ї.

Разом з тим, передбачається усунути окремі неточності щодо змісту декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Пропонується встановити, що в деклараціях цих осіб у відкритому доступі відображаються лише відомості про загальний розмір грошових активів в кожній з валют задекларованих активів. Таким чином, за декларацією, що знаходиться в публічному доступі на сайті НАЗК, не можна буде встановити розмір готівкових коштів суб'єкта декларування та членів його сім'ї, але буде доступна інформація про загальний розмір грошових активів (без деталізації за окремими видами активів).

При цьому обсяг декларування не звужується, відповідна інформація буде доступна для перевірки НАЗК і іншими суб'єктами протидії корупції.

Крім того, законопроектом пропонується деталізувати права доступу НАЗК до інформаційних ресурсів органів влади, в тому числі до державних реєстрів. Передбачається, що агентство буде мати право на безпосередній доступ, в тому числі шляхом автоматизованого обміну інформацією, в інформаційно-телекомунікаційні системи, довідкові системи, реєстри і бази даних, власником (адміністратором) яких є державні органи, органи місцевого самоврядування або державні (комунальні) підприємства , які належать до сфери управління цих органів.

Також передбачається наділити агентство повноваженнями звертатися до суду з метою відшкодування збитків, шкоди, завданих державі в результаті корупційного діяння, з метою стягнення коштів та іншого майна, одержаних в ході корупційної діяльності.

Проектом закону пропонується встановити, що Громадська рада при НАЗК формується на підставі результатів конкурсу, проведеного шляхом інтернет-голосування, а термін повноважень члена Громадської ради становить один рік.

Відзначимо, що серед авторів законопроекту нардепи від фракції "Блок Петра Порошенка", від фракції "Об'єднання "Самопоміч", один депутат від фракції "Всеукраїнське об'єднання "Батьківщина" і позафракційний нардеп.

Нагадаємо, комітет парламенту з питань запобігання та протидії корупції пропонує створити робочу групу з напрацювання проекту закону про нульову декларації.