ua en ru

Раді пропонують не припиняти з 1 січня 2018 р. газопостачання населенню, яке споживає газ тільки для приготування їжі, у разі відмови від лічильника

Народні депутати пропонують Верховній Раді України не припиняти з 1 січня 2018 р. постачання газу населенню, яке споживає природний газ тільки для приготування їжі, у разі відмови від становлення газового лічильника

Народні депутати пропонують Верховній Раді України не припиняти з 1 січня 2018 р. постачання газу населенню, яке споживає природний газ тільки для приготування їжі, у разі відмови від становлення газового лічильника. Про це йдеться у проекті закону № 4923 "Про внесення змін до закону України "Про забезпечення комерційного обліку природного газу" (щодо захисту прав споживачів природного газу, які використовують газ тільки для приготування їжі)", текст якої оприлюднений на сайті парламенту.

Автори законопроекту - позафракційні народні депутати Геннадій Федоряк, Іван Фурсін, Артем Семенюк та нардеп з групи "Суверенна європейська Україна" Іван Мирний, Яків Безбах (Партія регіонів) та Руслан Сольвар ("Удар").

Так, проект закону пропонує надати право населенню, що споживає природний газ тільки для приготування їжі, мати вибір на встановлення в своєму помешканні лічильника газу.

Зокрема пропонується внести зміни до статті 2 закону України "Про забезпечення комерційного обліку природного газу" , які передбачають, що у разі відмови власника квартири чи приватного будинку, який використовує природний газ тільки для приготування їжі, у встановленні лічильника природного газу, постачання природного газу таким споживачам не припиняється післі 1 січня 2018 р., а здійснюється за нормами споживання, встановленими Кабінетом міністрів України.

Нагадаємо, діюче законодавство передбачає вимоги про обов'язковість встановлення лічильників природного газу всім споживачам, які використовують природний газ тільки для приготування їжі, не пізніше 1 січня 2018 р. При цьому, відповідно до вимог статей 5, 6 вказаного закону, у разі відмови таких споживачів від встановлення газового лічильника, з зазначеної дати їм припиняється газопостачання. Зокрема ті, хто поживає газ для підігріву води та приготування їжі та не встановили газові лічильники, будуть відмикатися від газопостачання з 1 січня 2016 р.

Таким чином, виконання зазначених норм закону позбавляє споживачів, які з об'єктивних причин відмовляються від встановлення газового лічильника, прав і можливостей користуватися природним газом для побутових потреб, що на думку авторів законопроекту, сприятиме погіршенню умов їх життя та порушенню конституційних прав громадян.

"Прийняття законопроекту забезпечить реалізацію конституційних прав споживачів природного газу, які використовують його тільки для приготування їжі, баланс інтересів держави, суб'єктів ринку природного газу та зазначених споживачів природного газу", - йдеться у пояснювальній записці до документу