ua en ru

Раді пропонують давати відстрочку від мобілізації одиноким батькам, які виховують дитину віком до 18 років

Народні депутати пропонують Верховній Раді України надавати відстрочку від призову чоловікам та жінкам, які самостійно виховують дитину віком до 18 років.

Народні депутати пропонують Верховній Раді України надавати відстрочку від призову чоловікам та жінкам, які самостійно виховують дитину віком до 18 років. Про це йдеться у законопроекті № 4100а "Про внесення змін до закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" (щодо посилення захисту прав дітей в період мобілізаційної підготовки та мобілізації)", текст якого розміщений та сайті парламенту.

Автори документу - народні депутати з фракції "Удар" Валерій Пацкан та Ірина Геращенко, з фракції "Батьківщина" Ірина Луценко, Андрій Шевченко, Олена Кондратюк та Олександр Абдуллін, та нардеп з депутатської групи "Суверенна європейська Україна" Володимир Литвин.

Так, законопроект пропонує внести доповнення до статті 23 закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", згідно з якими не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов'язані "жінки та чоловіки, які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років".

Також, законопроект пропонує внести зміни у зазначену статтю, закріпивши у законодавстві що, можуть бути призвані на військову службу лише за згодою та тільки за місцем проживання чоловіки, які мають сім'ю та яким надано статус багатодітної сім'ї, на утриманні яких перебувають 3 і більше дітей віком до 18 років та жінки, на утриманні яких перебувають діти віком до 18 років.
Нагадаємо, згідно діючого законодавства, за згодою можуть бути призвані на військову службу за місцем проживання чоловіки, на утриманні яких перебувають 5 більше дітей віком до 16 років, та жінки, на утриманні яких перебувають діти віком до 16 років.

"Мета прийняття цього законопроекту полягає у необхідності посилення уваги до захисту прав дітей, батьки яких підпадають під дію закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", а також захисту дітей, які виховуються в багатодітних та неповних сім'ях", - зазначають нардепи у пояснювальній записці до документу.