ua en ru

Раді пропонують боротися з плагіатом у законопроектах

Раді пропонують боротися з плагіатом у законопроектах Фото: Раді пропонують боротися з плагіатом у законопроектах

При перевищенні допустимого рівня запозичення тексту альтернативні законопроекти будуть повертатися автору

Верховній Раді України пропонують боротися з плагіатом в альтернативних законопроектах. Відповідний законопроект №4474 "Про внесення змін до закону "Про Регламент Верховної Ради України" (щодо заборони використання запозиченого тексту (плагіату) в альтернативних законопроектах)" був зареєстрований в парламенті 19 квітня 2016.

"Неврегульованість питання щодо можливого запозичення тексту від першого законопроекту альтернативним породжує затягування законодавчого процесу та гальмує роботу Верховної Ради України, адже альтернативний законопроект, навіть якщо він значною мірою копіює положення першого законопроекту, також підлягає обов’язковому розгляду", - підкреслюється в пояснювальній записці.


Таким чином, проектом закону пропонується внести зміни до Регламенту, запровадивши обов’язкову перевірку текстів альтернативних законопроектів на плагіат за допомогою спеціальної програми для аналізу та перевірки і заборонити внесення альтернативних законопроектів, які мають більше ніж 30 відсотків запозиченого тексту (плагіату) від проектів, до яких вони подаються як альтернативні.

Автор законодавчої ініціативи – народний депутат від фракції "Об'єднання "Самопоміч" Олександр Опанасенко.

Нагадаємо, Кабінет міністрів України пропонує Раді вдосконалити нормативне регулювання придбання, розпорядження та охорони прав на об'єкти авторського права і суміжних прав.