ua en ru

Раді запропонують посилити відповідальність за несплату аліментів

Раді запропонують посилити відповідальність за несплату аліментів Фото: міністр юстиції Павло Петренко (minjust.gov.ua)

За наявності заборгованості розмір аліментів буде збільшено

До парламенту було внесено пакет законопроектів щодо захисту прав дитини, який передбачає посилення відповідальності за несплату аліментів. Про це у кулуарах Верховної ради повідомив міністр юстиції Павло Петренко, передає кореспондент РБК-Україна.

"Сьогодні депутати подають другий пакет законопроектів, які стосуються захисту прав дитини. Це новий пакет законів "Чужих дітей не буває" - частина 2. Він стосується посилення відповідальності щодо злісних неплатників аліментів. Ми зробили акцент на захисті економічних прав українських дітей", - заявив Петренко.

За його словами, за наявності заборгованості розмір аліментів буде збільшено.

"По-перше, це збільшення мінімального розміру аліментів. Якщо борг є більше одного року, він буде автоматично збільшуватись на 20%, два роки - на 30%. Всі ці кошти будуть йти на рахунок дитини, а не в бюджет держави. Друга новація: несплата аліментів буде підставою для не допуску на державну службу", - заявив Петренко.

Міністр наголосив, що перший пакет законів щодо несплати аліментів було ухвалено у кінці минулого року.

"Ці закони працюють: кількість сплачених аліментів за неповних три місяці зросла в два с половиною рази. Тобто українські діти отримали борги, які їм не платили протягом багатьох років", - заявив Петренко.

Нагадаємо, станом на 11 квітня, виїзд за кордон обмежено 116 тисячам боржників зі сплати аліментів.