ua en ru

Рада завтра розгляне чотири блоки антикорупційних законопроектів, - Соболєв

Верховна Рада України завтра, 20 травня 2014 р. на пленарному засіданні розгляне чотири блоки антикорупційних законів. 

Верховна Рада України завтра, 20 травня 2014 р. на пленарному засіданні розгляне чотири блоки антикорупційних законів. Про це на брифінгу повідомив в.о. голови фракції "Батьківщина" Сергій Соболєв, передає кореспондент РБК-Україна.

"Завтра будуть розглянуті ключові питання. Це чотири ключові блоку. Перший - законопроекти по боротьбі з корупцією. Вноситься цілий ряд проектів законів, які повинні не просто боротися з корупцією, а створити умови неможливості корупційних дій", - заявив Соболєв.

За його словами, перші два антикорупційні закони стосуються середнього та малого бізнесу: "Це два проекти закону авторів Андрія Кожем'якіна та Олександри Кужель. Проекти законів забороняють перевірки, від яких страждає малий і середній бізнес".
Соболєв підкреслив, що існує також проблема пені і штрафів для малого і середнього бізнесу.

"Раніше існувала практика сплати штрафів наперед, вона триває і зараз. Кужель і Кожем'якін також внесли два проекти закону, які упредят нарахування штрафів... Це дасть можливість як мінімум на два роки спокійно зітхнути середньому і малому бізнесу", - повідомив Соболєв.

Третій пакет антикорупційних законопроектів, за словами Соболєва, стосується так званого "приватного обвинувачення", що дозволить громадянам через слідчого суддю, безпосередньо надавати відео та інші записи про факти корупції чиновників.
Четвертий блок антикорупційних проектів законів стосується відкритого доступу до баз даних.

"Нам необхідно відкрити офіційні бази даних за різними напрямками: права власності на майно, землю та інші об'єкти. Для цього необхідно прийняти відповідні законодавчі зміни", - зазначив Соболєв.