ua en ru

Рада заборонила стягнення коштів з рахунків "Нафтогазу"

Верховна Рада Україна (ВР) прийняла в другому читанні і як закон законопроект № 9364 від 31 жовтня 2011 ініційований Кабінетом міністрів України про внесення зміни до статті 18 закону України "Про основи функціонування ринку природного газу". "За" ухвалення такого рішення проголосували 250 народних депутатів.

Закон передбачає накладення заборони на встягнення коштів з рахунків "Нафтогазу".

До статті 18 закону України "Про основи функціонування ринку природного газу" вноситься нова частина, згідно з якою на кошти, що знаходяться на поточних рахунках із спеціальним режимом використання гарантованих постачальників, їх структурних підрозділів, а також суб'єкта, уповноваженого Кабінетом міністрів України на формування ресурсу природного газу для споживачів України, який здійснює продаж природного газу гарантованим постачальникам, не може бути звернено стягнення за зобов'язаннями суб'єктів ринку природного газу.

На кошти, що обліковуються за цими рахунками, не накладається арешт, а операції за цими рахунками не підлягають зупиненню.
Закон спрямований на виключення відволікання коштів, що надійшли від споживачів за природний газ, на інші цілі, своєчасне проведення розрахунків за природний газ.

Оскільки, на сьогоднішній день НАК "Нафтогаз Україна" імпортує значні обсяги природного газу з Російської Федерації, йдеться в пояснювальній записці до законопроекту, актуальним є питання повних і своєчасних розрахунків з ВАТ "Газпром".Можливе відволікання коштів, що надійшли від споживачів за природний газ, на інші потреби, крім розрахунків за отриманий природний газ, є неприпустимим.
Саме застосування таких рахунків дозволить чітко розподілити плату споживачів природного газу на оплату самого товару та послуг з його транспортування, розподілу та постачання.