ua en ru

Рада заборонила балотуватися в ректори внз тим, хто голосував за закони 16 січня

Рада заборонила балотуватися в ректори внз тим, хто голосував за закони 16 січня Фото: Верховна Рада

Таку поправку до законопроекту запропонував Юрій Луценко

Народні депутати з другої спроби підтримали в першому читанні і в цілому законопроект №2599-1 "Про внесення зміни до закону України "Про вищу освіту" (щодо вимог до кандидата на посаду керівника вищого навчального закладу)". За відповідне рішення проголосували 226 нардепів при 226 мінімально необхідних.

Згідно з чинним законодавством про вищу освіту, міністр науки і освіти повинен автоматично підписати контракт про призначення на посаду ректора вузу людини, яка бавиться на цю посаду і отримує 50% +1 голос.

Даний закон попереджає можливість доступу до посади керівника вищого навчального закладу осіб, які не мають належних управлінських здібностей, бездоганної репутації, високих особистих якостей і професійних досягнень та встановлює на законодавчому рівні для них низку відповідних обмежень.

До цих критеріїв належить наявність у особи судимості за вчинення злочину, якщо така судимість не погашена або не знята в установленому законом порядку; наявність адміністративного стягнення за корупційне правопорушення, визнання особи винною у вчиненні корупційного правопорушення та ін.

Також закон визначає правові та організаційні засади забезпечення участі в виборах на посаду керівника вищого навчального закладу лише тих осіб, які не підпадають під відповідні критерії

Документ був прийнятий з поправками голови фракції "Блок Петра Порошенко" Юрія Луценка, який запропонував заборонити балотуватися в ректори внз тим, хто голосував за закони 16 січня.

"Наша фракція підтримує цей законопроект... Але думаю, буде правильно після Революції Гідності доповнити ще однією нормою: ректором повинен бути чоловік, який не голосував за диктаторські закони від 16 січня 2014 р. З цією поправкою просимо підтримати цей закон", - сказав Луценко.

На думку авторів законопроекту, реалізація законопроекту буде сприяти призначенню на посаду керівників і виконуючих обов'язки керівників навчальних закладів високоморальних етичних і кваліфікованих осіб, що сприятиме розвитку освіти і послужить економічному розвитку країни в цілому та інтеграції у світове співтовариство.

Нагадаємо, Верховна Рада заборонила вкладникам банків достроково знімати депозити.