ua en ru

Рада ввела кримінальну відповідальність за корупцію в закупівлі продукції оборонного призначення

Рада ввела кримінальну відповідальність за корупцію в закупівлі продукції оборонного призначення Фото: Верховна Рада

За відповідне рішення проголосували 238 нардепи при 226 мінімально необхідних

Верховна Рада України підтримала у другому читанні та в цілому законопроект № 1793 "Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України щодо відповідальності за порушення законодавства у сфері підтвердження відповідності, виготовлення, виробництво, реалізацію, придбання продукції, робіт та послуг, що призвело до створення реальної або потенційної загрози національній безпеці України у воєнній сфері". За відповідне рішення проголосували 238 нардепи при 226 мінімально необхідних.

Законом встановлено кримінальну відповідальність за придбання продукції, робіт та послуг оборонного призначення, що не відповідають встановленим стандартам та вимогам технічних регламентів, якщо такі дії призвели до загрози заподіянню шкоди обороноздатності держави, чи якщо вони вчинені організованою групою або призвели до тяжких наслідків.

Згідно із законом, порушення службовою особою законодавства у сфері підтвердження відповідності, виготовлення, виробництва, реалізації, придбання продукції, робіт або послуг оборонного призначення, або продукції речового, матеріально-технічного забезпечення для Збройних сил України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, всупереч встановлених законодавством України правил, стандартів або технічних регламентів у військовій сфері, караються позбавленням волі на строк від 5 до 8 років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до 2 років.

Крім того, законом передбачається, що діяння, передбачені частиною першою цієї статті, вчинені за попередньою змовою групою осіб, або вчинені службовою особою, або, якщо вони призвели до заподіяння матеріальної шкоди, якщо вона у 10 тис. і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян, зриву виконання військовим підрозділом (частиною, кораблем) оперативного (бойового) завдання або тяжких тілесних ушкоджень, загибелі людей або інших тяжких наслідків, караються позбавленням волі на строк від 8 до 10 років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до 3-х років.

Нагадаємо, 21 квітня 2015 р. ВРУ підтримала цей законопроект у першому читанні. За відповідне рішення проголосували 261 нардепів при 226 мінімально необхідних.